Ulice jako galerie svých obyvatel vznikla v Jistebníku

Jistebník - V Jistebníku, kde mají jen čísla popisná, vznikla nová Galerijní ulice. Lemují ji velkoformátové fotografie rodin, které na umělecké adrese bydlí. Galerii, která má otevřeno 24 hodin denně, vymyslel fotograf Jan Lipina. „Já jsem ho prvně nechápal, jak to myslí. Až když si přidělal první fotografii na svá vrata, tak jsem asi začal chápat. My jsme byli mezi prvními a lidé už se potom přidávali,“ řekl jeden z vyfotografovaných obyvatel Jistebníku Tomáš Otisk.

Jako první přibyla na Galerijní ulici 30 let stará fotka z rodinného archivu manželů Lipinových. Do jednoho měsíce fotky zaplnily celou ulici. Fotilo se zásadně v teritoriu daných rodin. U vrat, na terase u bazénu nebo u plotu.

  • „Ve chvíli, kdy jsme se začali přes tu fotografii nějakým způsobem přibližovat, tak se pootevřely dveře. Najednou jsme poznali, že s tím sousedem je sranda, že ten a ten má takové a takové záliby. Prostě sblížilo nás to,“ vypráví fotograf.

Fotografie jsou natištěné na materiálu, který vydrží v dešti, mrazu i větru. Jan Lipina je chce co tři roky obměňovat. Opět budou ale černobílé. 

Ulice jako galerie svých obyvatel vznikla v Jistebníku (zdroj: ČT24)
Vydáno pod