Do Tříkrálové sbírky se zapojily tisíce koledníků

Olomouc – Domácnosti v Olomouci a okolních obcích v těchto dnech obchází tisícovka koledníků, kteří se zapojili do letošní Tříkrálové sbírky. Koledníci v pondělí navštíví také radnici, hejtmanství, Univerzitu Palackého či arcibiskupa Jana Graubnera. Tříkrálová sbírka se uskutečnila v olomoucké arcidiecézi poprvé v roce 2000. Odtud se poté rozšířila i do ostatních oblastí a stala se největší sbírkovou akcí charity v zemi.

„Každoročně se do akce v Olomouci a okolních obcích zapojuje více jak tisícovka ochotných dobrovolníků, v celé České republice pak více jak 50.000," řekl Martin Rejšek z Charity Olomouc. V roce 2013 lidé v Olomouci a jejím nejbližším okolí do Tříkrálové sbírky věnovali 1,155 milionu korun.

„Výtěžek byl rozdělen tak, že 35 procent z částky použila Charita ČR a Arcidiecézní charita Olomouc na charitní projekty v rámci celé ČR i zahraničí. Zbylých 65 procent bylo využito v olomouckém regionu, zejména na projekty Charity Olomouc," uvedl Rejšek.

Koledníci Tříkrálové sbírky
Zdroj: ČT24

Finance byly využity pro pomoc lidem, kteří se ocitli v těžké životní situaci, nebo dětem z lokalit ohrožených sociálním vyloučením. Byla podpořena také zařízení, která pomáhají lidem s duševním onemocněním, tělesným handicapem, seniorům a lidem bez domova.

Na území Olomouckého a Zlínského kraje – tedy v celé olomoucké arcidiecézi – se letos do Tříkrálové sbírky zapojilo přibližně stejné množství koledníků jako minulý rok, celkem zhruba 4000 skupinek.

Pokud jim bude na cestách po domácnostech přát počasí, mohli by podle koordinátorů sbírky vybrat na pomoc potřebným zhruba stejně jako v předchozím ročníku.

Tříkrálová sbírka
Zdroj: ČT24/ČTK

Celý výnos loňské Tříkrálové sbírky v olomoucké arcidiecézi znovu překonal dosavadní rekord. Lidé z Olomouckého a Zlínského kraje věnovali koledníkům do kasiček téměř 21,5 milionu korun, což je téměř o 340.000 korun více než předloni. V tomto regionu jsou z celé země lidé během sbírky tradičně nejštědřejší, je to dané i nejvyšším počtem koledníků. V celé zemi se vybralo téměř 76 milionů korun.

Koledníky mohou letos lidé potkat v ulicích do 14. ledna, záleží však na místních zvyklostech. V celé zemi budou moci lidé ve městech a vesnicích vidět v kostýmech Tří králů na 40.000 charitních koledníků. Dárcům se při svých návštěvách prokážou průkazkou a zapečetěnou kasičkou.