Třinec pokazil Slavii výročí před početnou návštěvou

Praha - Hokejisté Třince pokazili Slavii oslavy 20 let účasti v extralize a vyhráli v O2 areně 4:1. Oceláři si tak připsali pátou výhru nad Pražany za sebou a přeskočili je v tabulce. Hosté o své výhře rozhodli dvěma góly vstřelenými v přesilových hrách, třetí přidali v oslabení. Díky symbolickému vstupnému sledovalo duel více než jedenáct tisíc diváků.

Slavia byla sice v úvodu aktivnější, do vedení se však dostali hosté. A dokonce při přesilové hře Pražanů. V páté minutě dostal dva menší tresty za hru vysokou hokejkou Varaďa, ale prosadil se jeho spoluhráč Květoň, který si ideálně najel na Rákosovu přihrávku za obranu Slavie a překonal brankáře Furcha.

Domácí mohli v pokračující výhodě vyrovnat, gólman Hrubec ale předvedl řadu úspěšných zákroků a poradil si i s velkou šancí Stránského. Při signalizované početní výhodě mohl zvýšit vedení Ocelářů Adamský, z úhlu ale netrefil odkrytou branku Slavie. Následně hosté nevyužili dvě přesilovky.

Na začátku druhé třetiny měli Pražané minutu a 50 sekund dlouhou výhodu přesilové hry pět na tři, vyrovnat v ní ale nedokázali. Nepomohl ani oddechový čas kouče Růžičky před jejím začátkem. Domácí poté pokračovali v tlaku i po srovnání počtu hráčů na ledě, výborného Hrubce se jim však překonat nepodařilo. Neuspěli Bednář, Tomica, Jelínek ani Sklenář. A když už byl puk mimo dosah třineckého brankáře, pomohli mu spoluhráči.

A tak se podruhé prosadili Oceláři. Při Sklenářově vyloučení se od modré čáry trefil Roth. V závěru druhé dvacetiminutovky ale Slavia přece jen udeřila a trefil se sváteční střelec. Hrubce překonal od modré čáry Kolařík, který si tak připsal druhý gól v sezoně. Navíc vzápětí Pražané soupeře dostali po tlak a hosté byli rádi, že do konce třetiny chybělo jen 83 sekund.

Sestřih a ohlasy utkání Slavia - Třinec (zdroj: ČT24)

O přestávce Slezané zkonsolidovali síly a v přesilovce se jim podařilo získat dvougólové vedení zpět. Orsava stihl obehrát vyjetého Furcha a do prázdné branky zvýšil na 3:1. Slavii se poté již duel zdramatizovat nepodařilo, naopak sama počtvrté inkasovala.

HC Slavia Praha - HC Oceláři Třinec 1:4 (0:1, 1:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 39. Kolařík (Bednář, Žejdl) - 5. D. Květoň (Roth, Rákos), 38. Roth (Adamský), 48. Orsava (Peterek), 57. Bonk (Martin Růžička, Adamský). Rozhodčí: Čech, Mikula - Frodl, Charvát. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 11.352.

Slavia: Furch - Kadlec, Holub, Kolařík, Wharton, Valach, Štich - Bednář, Žejdl, Krenželok, Knot - P. Jelínek, V. Růžička ml., Tomica - Skokan, Sklenář, J. Doležal - Stránský, Klhůfek, Poletín. Trenéři: V. Růžička st. a Weissmann.

Třinec: Hamerlík - Roth, Galvas, Hrabal, Linhart, Roupec, Krejčí - Martin Růžička, Polanský, Adamský - Orsava, Bonk, Varaďa - L. Květoň, Peterek, Rákos - V. Polák, Matuš, Hrňa. Trenéři: Kalous a P. Marek.

Vladimír Růžička (Slavia): „Byl to kvalitní, rychlý, tvrdý zápas. Bylo v něm vidět všechno. Pro nás se lámal chléb ve druhé třetině, kdy jsme měli obrovský tlak, ale brankář soupeře předvedl řadu výtečných zákroků. Dvakrát jsme netrefili ani prázdnou branku. Z našeho pohledu byla hodně dobrá, ale dali jsme jen jeden gól, což bylo málo. To ale k hokeji patří. Poté, co jsme ve třetí třetině dostali gól na 3:1, tak už Třinec hrál to, co potřeboval. K ničemu nás nepustil.“

Jiří Kalous (Třinec): „Bylo to vyrovnané utkání s obrovským nasazením z obou stran i s řadou šancí. Klíčovým momentem pro nás asi bylo, že jsme ubránili dlouhé oslabení tři proti pěti a drželi jsme se ve hře. Podařilo se nám i vstřelit vedoucí branky, Slavia to pak musela otevřít a tlačit se do útoku. Výborně nám zachytal gólman, který nás podržel. Dvakrát jsme teď vyhráli venku, ale i předtím jsme sehráli dobré zápasy. Například v Hradci nebo v Litvínově. Potkalo nás ale to, co dnes Slavii. Neproměňovali jsme šance, dnes jsme je dali.“

Vydáno pod