Spadlé kameny a stromy uzavřely silnici z Adamova

Adamov – Hasiči vyjeli v neděli večer likvidovat popadané stromy a kusy skály na silnici mezi Adamovem a Bílovicemi nad Svitavou. Správa a údržba silnic následně komunikaci uzavřela, odklízení skončilo dnes v 10 hodin dopoledne.

„V neděli kolem 17. hodiny přijalo krajské operační a informační středisko informaci o pádu kmenů stromů a balvanů za druhým tunelem na silnici z Adamova do Babic nad Svitavou. Na místo události vyjely jednotky hasičů z požární stanice Blansko a dobrovolní hasiči z Adamova,“ potvrdila tisková mluvčí jihomoravských hasičů Pavla Pražáková. Na silnici se sesunula část přilehlého skalního masivu. Padající kameny s sebou na silnici strhly i několik stromů.

Hovoří vedoucí blanenské pobočky SÚS Miloš Bažant (zdroj: ČT24)

Pomocí motorových pil hasiči ze silnice odstranili tři kmeny stromů, podařilo se jim odnosit i menší kusy horniny. „Vzhledem k tomu, že hrozil pád dalších kamenů, uzavřela Správa a údržba silnic celou komunikaci. Nikdo nebyl zraněn ani nedošlo k poškození projíždějících automobilů. Hasiči místo události předali pracovníkům Správy a údržby komunikací, která zajistí odstranění větších balvanů a následné zprůjezdnění silnice,“ dodala Pražáková. Uzavírka zkomplikovala řidičům cestu do Adamova, i v opačném směru z Adamova směrem na Babice a Bílovice.

Správci silnici zprůjezdnili v pondělí dopoledne. „Na místě jsme ponechali dopravní značení, protože se sesuv může opakovat. Svah je podmáčený a kameny jsou poměrně uvolněné,“ varoval vedoucí blanenské pobočky Správy a údržby silnic Miloš Bažant. Silničáři teď musí zjistit, komu pozemek s uvolněnou skálou patří, a domluvit se s majitelem na tom, jak místo zajistí proti dalším sesuvům.