Zvrat v kauze vraždy ze Slopného: Straňák zabíjel, řekl nový svědek

Zlín – Případ brutální vraždy důchodce ze Slopného na Luhačovicku dnes znovu řešil Krajský soud ve Zlíně. U soudu vypovídal muž, kterému se jeden z obžalované dvojice vrahů, Maroš Straňák, údajně s vraždou svěřil. Druhého mladíka, Davida Šimona, vzal soud ihned do vazby. Oběma hrozí až doživotní trest.

Soud dnes vyslechl nového svědka. Milan Rakaš se soudu sám přihlásil, když kauzu zaznamenal v médiích. S obžalovaným Straňákem se totiž loni potkal ve vazbě. Podle jeho výpovědi se mu tam Straňák svěřil o loupežném přepadení, které nakonec skončilo vraždou, i o tom, že má strach z vyšetřování a detektoru lži. „Řekl mi, že tam prostě vlítli a toho dědka utloukli plynovou pistolí. Pak zahodil kuklu, kterou našli,“ uvedl Rakaš. Straňák byl podle něj utrápený a bál se vysokého trestu. Sám Straňák dnes celou Rakašovu výpověď označil za lež.

Rakaš u soudu tvrdil, že chtěl pomoct pozůstalým, protože je viděl plakat v televizi. Ti věří, že soud oba obžalované mladíky odsoudí. „Co bude dál? Život už mu nikdo nedá. Já ho mám zkažený,“ řekla manželka zavražděného. Mrtvého seniora našli právě jeho příbuzní v jeho domku v září 2011.

Verdikt soud vynese 15. ledna. Senát také vyhověl žádosti státního zástupce Lea Foltýna, aby se údajný komplic Šimon vrátil do vazby. Od léta byl stíhán na svobodě. Hned po hlavním líčení ho policie eskortovala do věznice. Na svobodě tak už není ani jeden z obžalovaných - Straňák už je ve vězení za jiná přepadení.

Dvojice seniorovi způsobila vážná zranění, kterým podlehl
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK

Soud původně obžalované zprostil viny

Kauzu začal zlínský soud znovu řešit v prosinci – oba vrahy sice v srpnu 2013 obžaloby zprostil, olomoucký vrchní soud ale případ vrátil k projednání. Podle státního zástupce Foltýna totiž nebyly prověřeny všechny důkazy. Krajský soud proto v prosinci znovu vyslechl některé svědky a uznal, že policie měla ztížené podmínky, když na místo činu dorazila po až po několika dnech. Přivolali je až lékaři po pitvě – násilnou smrt nepoznala rodina ani lékařka záchranné služby. Rodina zavražděného mezitím domek vyčistila. „V době ohledání už bylo místo činu pouklízeno. Byly tam značné zásahy, což nám výrazně ztěžovalo situaci,“ vysvětlil kriminalista Milan Janoštiak.

Kvůli rozbité hlavě si příbuzní mysleli, že muž spadl ze schodů, dvojice vrahů ho ale škrtila, bila a kopala. Na hlavě měl kolem třiceti ran kovovým předmětem, které si nemohl způsobit sám. Senior pak zemřel trýznivou smrtí kvůli zlomeninám lebeční kosti a krvácení do mozku. Podle obžaloby měli vrazi z domku odnést i peníze a šperky.

Podle statistik se počet vražd v regionu nemění. Ve Zlínském kraji jich je ročně spácháno kolem patnácti, v Jihomoravském přes dvacet. Většinu se ale policii podaří objasnit.

Vydáno pod