Ostravská inspirace fotografa Hrubeše se jmenuje Obscura

Ostrava - Petr Hrubeš, kameraman a fotograf známý mimo jiné inscenovanými portréty ostravských herců, vystavuje od 7. ledna ve foyeru Komorní scény Aréna. Výstava se jmenuje Obscura. Autorova inspirace je totiž poněkud temná, tak jako význam toho slova.

„Jde o snímky inspirované Ostravou. Tato inspirace se však neprojevuje prvoplánově. Město se v nich odráží za povrchem. Pracuji s temnem a kontrasty,“ vysvětloval osmatřicetiletý absolvent Institutu tvůrčí fotografie v Opavě. Samostatnou výstavu má po desetileté přestávce. V poslední době totiž hlavně spolupracuje se svou životní partnerkou, známou a oceňovanou fotografkou Ditou Pepe, mimo jiné na projektu Autoportréty nebo knize Slečny. Úspěšnou společnou výstavu Bodysofa měl také s návrhářem Pavlem Ivančicem.

Reportáž Tomáše Vzorka (zdroj: ČT24)

Petr Hrubeš se narodil v roce 1975 v Havířově. Po vysoké škole se stal profesionálním fotografem a kameramanem. S ženou a dětmi bydlí v podbeskydské vesnici Malenovice, pracuje hlavně v Ostravě. Řadu let fotí herce ostravského Divadla Petra Bezruče, spolupracuje s divadlem Ypsilon, se skupinou Kryštof, s Tomášem Kočko nebo s frýdecko-místeckou skupinou Downbelow. Externě působí jako kameraman a zvukař v České televizi, pro ostravské studio točil různé pořady, magazíny, dokumenty. Podílel se například na cyklech Divočina bez hranic a Návraty k divočině, v minulosti spolupracoval s týmy pořadů Bydlení je hra, Osudové okamžiky, Ta naše povaha česká a dalšími.

Fotografie Petra Hrubeše
Zdroj: Petr Hrubeš/Komorní scéna Aréna

Pro Českou televizi také nafotil kalendář s účastníky reality show Hospoda u druhé šance, která vznikla v minulém roce v tvůrčí producentské skupině Kateřiny Ondřejkové v Ostravě. Pro každého z účastníků si vybral speciální stylizaci. „Bylo to docela zvláštní a náročné focení, už proto, že jsem měl v jednom dni vyfotit patnáct lidí. Nejprve jsem si myslel, že to ani nepůjde, nakonec jsem zvolil černobílou fotku, což mi moc pomohlo,“ uvedl v rozhovoru s dramaturgyní a mluvčí Komorní scény Aréna Alicí Taussikovou.

Vernisáž Hrubešovy výstavy v divadle Komorní scéna Aréna, které sídlí v pasáži u Síkorova mostu v centru Ostravy, bude zítra v pět hodin odpoledne. Fotografie tam budou viset do konce března. Kurátorem výstavy je Martin Popelář.