Ostravský smog hlídá měřicí vůz

Ostrava - V Ostravě začala další etapa měření škodlivin v ovzduší. Poprvé v novém roce do ulic vyjel speciální vůz, jenž měří hodnoty polétavého prachu a dalších látek ke vzduchu. Město podle získaných údajů informuje obyvatele o aktuální smogové situaci.

Magistrát města Ostravy chce konkrétně jistit, kolik škodlivin létá v ovzduší. Chce také snížit množství jemných částeček prachu z dopravy. Do ulic vyslal nejen měřicí vůz, ale také pracovní čety, které sadí stromky a keře.

Imisní stanice na kolečkách

„Ten vůz je v podstatě měřicí stanice na kolečkách. Je schopen ihned reagovat na jakýkoliv problém, který se vyskytne v ovzduší,“ vysvětlila Lucie Hellebrandová ze Zdravotního ústavu v Ostravě, který pak vzorky nasbírané měřicím vozem analyzuje.

Ostravský magistrát má imisní vůz pronajatý na sto dní měření, od loňského listopadu až do letošního srpna. „Dnes tento vůz sbírá informace v Ostravě-Přívoze,“ informoval redaktor ČT Ostrava Tomáš Vzorek.

Tomáš Vzorek představuje funkce měřicího vozu (zdroj: ČT24)

Měřicí vůz poskytuje měřená data mimo jiné i na speciální web města s ekologickou tematikou www.dychamproostravu.cz, a to až do 31. srpna 2014. Provoz vozu a veškerý servis zajišťuje Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě.

Vydáno pod