Soud prodloužil vazbu mladíkům obviněným z vraždy školačky

Brno – Trojice mladíků, kteří jsou obvinění, že brutálně zavraždili školačku, zůstane ve vazbě. Rozhodl o tom Krajský soud v Brně. K brutální vraždě žákyně jedné z jihlavských základních škol došlo v noci na 16. března 2013 v bytě v Havířské ulici v centru Jihlavy. Proces začne v Brně zřejmě počátkem února. Pokud mladíci vraždu skutečně spáchali, hrozil by jim až výjimečný trest, tedy 15 až 20 let vězení.

Podle soudce Miloše Žďárského, který rozhodl o prodloužení vazby, nechal mladíky v brněnské vazební věznici z důvodu možného útěku. Soudce uvedl, že jeho rozhodnutí přijali bez větších emocí a o propuštění nežádali. Soudci dva obvinění řekli, že vazbu za čin, ke kterému se všichni tři při výslechu přiznali, berou jako počátek trestu.

Stání zástupce Jiří Morava dnes nechtěl případ komentovat s tím, že ještě není podána obžaloba. Prodloužení vazby ale uvítal. Michal Kisiov a Tomáš Zavřel jsou ve vazbě od loňského 13. března, od 24. října byla uvalena i na Jakuba Doležala. Původně byl podezřelý z toho, že vraždě přihlížel a přátelům pak pomáhal s odklizením těla. Z vyšetřování ale následně vyplynuly jiné informace.

Tělo hodili do kontejneru

Dívka měla v noci z 15. na 16. března 2013 přijít k tehdy dvacetiletému Michalu
Kisiovi domů. Nikoli poprvé, už dříve u něj přespávala. Ten ji však kvůli neshodám vyhodil z okna svého bytu v centru Jihlavy. Když zjistil, že pád ze čtrnácti metrů přežila, přivolal své dva komplice. „Rozhodli se, že ji uškrtí, k čemuž se následně odhodlali. Dívku společně i každý sám škrtili různými předměty, škrtili ji rukama, škrtili ji přívodními kabely od počítače, šlapali jí na krk motorkářskou botou,“ popsal už v minulosti kriminalista Pavel Kubiš. Tělo potom pachatelé zabalili do prostěradla, vhodili do kontejneru a zaházeli odpadky. Tak se ostatky dívky dostaly na skládku.

Policisté na jihlavské skládce pátrají po pohřešované dívce
Zdroj: ČT24

Motiv činu není stále znám. „Impuls násilného jednání pravděpodobně vznikl po jednání mezi dívkou a uživatelem bytu,“ uvedl dříve kriminalista. Dívka se podle něj zřejmě něco dozvěděla a muž chtěl zabránit tomu, aby mohla svědčit.

Památku dívky uctila tisícovka Jihlavanů

Po patnáctileté Petře z Jihlavy pátrala policie na jaře 2013 více než týden. Dívka odešla z domova na diskotéku a nepřišla ke kamarádce, kde měla přes víkend přespávat. V pondělí nedorazila ani do školy, rodiče proto její zmizení oznámili policii.

Když padlo podezření, že tělo dívky vrah ukryl na skládce komunálního odpadu v Jihlavě-Henčově, prohledávali ji policisté celé tři dny a přemístili stovky tun odpadu. Nakonec tělo objevili. Testy DNA pak potvrdily, že jde o pohřešovanou dívku. Policisté brzy zadrželi i trojici mladíků podezřelých z činu.

Pieta za zavražděnou dívku
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

K uctění památky brutálně zavražděné dívky se loni 5. dubna na Masarykově náměstí v Jihlavě sešla více než tisícovka lidí. U morového sloupu účastníci zapalovali svíčky u velké fotografie zemřelé dívky.

Pozůstalé rodině poskytuje pomoc krajská poradna Bílého kruhu bezpečí v Jihlavě. Poradna rodině uhradila náklady na pohřeb a jeho organizaci, zajistila i péči psychologa. V současné době se podle vedoucího poradny Antonína Křoustka poradna zaměřuje na přípravu pozůstalých na hlavní líčení. „Vysvětlujeme jim jeho průběh, seznamujeme je s nově zavedeným institutem takzvaného prohlášení, v němž mohou uvést, co pro ně zločin znamenal,“ řekl Křoustek.

Vydáno pod