Sociální dávky budou mít v lednu zpoždění. Maximálně o několik dní

Ostrava – Aktuální zprávy z úřadů práce, které řeší problémy spojené s výpadkem počítačových systémů, hovoří o zpoždění výplaty maximálně o několi dní. Ministerstvo práce a sociálních věcí se dohodlo s dodavatelem ukončeného systému na předávce klientských dat, bez kterých nový systém fungovat nemůže. Lidé, kteří čekají na peníze, jsou ale nervózní a bojí se, aby se neocitli bez prostředků.

Už před osmou hodinou ranní čekali před ostravským úřadem práce desítky klientů, kteří nepřišli řešit jen běžné záležitosti, ale také zjistit, jak to bude v lednu s výplatou jejich dávek. „Nevyřídil jsem vůbec nic. Potřeboval jsem poslat nějaké peníze. Už dva měsíce mi dávky nedošly a oni mi řekli, že vypadl systém a že za to nemůžou,“ uvedl klient ostravského úřadu práce Karel Gregor.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Nefunkční systém zaměstnává i úřednice a úředníky. Pokud nefunguje počítač, tak se mimo jiné více naběhají. Už teď počítají s přesčasy a do práce půjdou leckde asi i o víkendu.

Většina lidí ve frontách na úřadech práce tvrdí, že pokud se dávky opozdí, tak je podrží rodina nebo jim půjčí kamarádi. V nejnutnějších případech mohou úřady práce vyplatit dávky i v hotovosti.