Kravaře budou pod dohledem kamer

Kravaře/Odry – Kamery městské policie by už brzy mohly kontrolovat dění v Kravařích. Město zvažuje jejich pořízením kvůli větší bezpečnosti. V současnosti totiž na pořádek v ulicích dohlížejí jen čtyři strážníci. Ve stejně velkých Odrách přitom už využívají kamery čtyři roky a nemohou si je vynachválit.

Ukradené měděné svody od okapů, krádeže kol nebo porušování zákonů jsou problémy, které obyvatele Kravař trápí dlouhá léta. Vedení města chce nyní zavést v ulicích města kamerový systém, který by měl kriminalitu snížit.

O tom, kde přesně by mohly být kamery nainstalovány a jestli si je vůbec lidé ve městě přejí, mohou hlasovat do konce ledna na internetových stránkách města. Městští strážníci jsou v Kravařích jen čtyři, i proto by kamery uvítali. „Jde hlavně o monitoring problémových osob, vozidel, pohybu, aby bylo možné navázat součinnost s kriminální policií,“ uvádí velitel Městské policie Kravaře Libor Pospiech.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

V Odrách fungují kamery už od konce roku2010 aodhalily na dvě stě přestupků a trestných činů. „Strážníkům pomáhá významným způsobem zejména při odhalování méně závažných protiprávních jednání,“ informuje velitel Městské policie Odry Daniel Rýdel. „Kamery mají také preventivní význam, lidé dávají víc pozor,“ dodává místostarosta Oder Michal Helis (Změna pro Odersko 2020).

V Odrách funguje devět kamer. Za jednu město zaplatilo sto tisíc korun. Roční provoz celého kamerového systému pak stojí zhruba 35 tisíc korun.