Soud řeší opavský seznam prominentů, kteří neměli dostávat pokuty

Opava – Kauza týkající tzv. black listu neboli seznamu aut, která nemohou v Opavě dostat pokutu, skončila před soudem. Jedinou obžalovanou je referentka z přestupkového odboru městské policie PK, která podle žalobce zneužila pravomoci úřední osoby. Obžalovaná pochybení odmítá.

Povolení neomezeně parkovat přímo v centru Opavy má přibližně 500 místních obyvatel a ti, kteří v centru pracují. Dostal ho také dnes už bývalý ředitel městské policie Milan Kokoř. Jeho podřízená PK ho ale na seznam výjimek zapsala až v momentě, kdy mu hrozila pokuta za špatné parkování.

Právě dodatečný zápis tehdejšího ředitele strážníků Milana Kokoře vyhrotil v loňském roce vztahy mezi strážníky. Odchod ředitele požadovaly dvě třetiny městských policistů. Milan Kokoř přišel o práci a s náměstkem opavského primátora Danielem Žídkem musel navíc k výslechu kvůli trestnímu oznámení, které na něj podal anonym.

Kvůli možné podjatosti vyšetřovali kauzu policisté v Bruntále. Podle žalobce měla pochybit jen referentka PK, která u strážníků rozhoduje o pokutách. Vynesení rozsudku soudce odložil na konec ledna.

Podobný problém jako v Opavě bude řešit i soud ve Frýdku-Místku, kde čeká primátora Michala Pobuckého vysvětlování, proč podle policejního obvinění přesvědčil ředitele městských strážníků, aby přestupek za špatné parkování vyřešil domluvou.