Liberec načal přípravu bez Rybalky i Keliče, Olomouc s Pospíšilem

Liberec – Stále ještě bez nového investora a s oslabeným kádrem vstoupili do přípravy fotbalisté Liberce. Slovan sice na jaře čeká vyřazovací fáze Evropské ligy s Alkmaarem a v lize drží šesté místo, tým trpící nedostatkem finančních prostředků ale již opustila dvojice Ukrajinců Sergej Rybalka a Vladislav Kalitvincev, kteří se vrátili z hostování do Dynama Kyjev. O novém angažmá jedná i stoper Renáto Kelič a na odchodu by mohl být také kapitán Radoslav Kováč. Olomouc naopak začala přípravu bez výraznějších změn v kádru.

Keličovi v Liberci na konci sezony vyprší smlouva a už během podzimu se spekulovalo, zda pod Ještědem zůstane. „Kelič dnes jedná v Chorvatsku o případném angažmá. Takže během dneška uvidíme, zda zůstane, nebo odejde,“ řekl kouč Šilhavý.

„Spolu s Rybalkou to byli hráči základu, z toho jsem rozpolcený. Vedení mě ale ubezpečilo, že pracuje na tom, aby se věci daly do pořádku. Slíbilo mi, že během krátké doby by to mělo být vyřešené,“ prohlásil Šilhavý. Vedle Keliče byl zájem také o Ghaňana Isaaca Sackeyho a útočníka Michaela Rabušice. „Ohledně Rabušice proběhlo jedno jednání před Vánoci, ale už je to pryč. Momentálně není konkrétní nabídka ani na jednoho z nich,“ uvedl Nezmar.

Liberečtí se během zimy zkusí dohodnout s Kyjevem na prodloužení Rybalkova působení u Nisy. Jinak by na jarní boje v Evropské lize rádi posílili ofenzivu. „Jednoznačnou prioritou je útočník,“ řekl Nezmar. Jednání o vstupu nového investora je důležité i proto, aby kapitán a klíčový hráč Radoslav Kováč mohl prodloužit v Liberci smlouvu. „S Radkem jsme dohodnuti, že nám počká do 15. ledna. Děláme vše, abychom ho udrželi,“ dodal Nezmar. Změnit dres by mohl také útočník Vojtěch Hadaščok, který se může připravovat s druholigovým Žižkovem.

Kouč Jaroslav Šilhavý tak přivítal na prvním tréninku 23 hráčů, mezi nimi i dva navrátilce z hostování Slováka Michala Obročníka a Senegalce Mustaphu Ndiayeho a dvojici mladíků z juniorky Matěje Kávu a Vojtěcha Novotného. Případné posilování kádru se bude odvíjet od jednání o vstupu nového investora do klubu. „Samozřejmě máme vyhlédnuté posily, ale momentálně se řeší trochu jiné záležitosti. Jednání o vstupu investora nyní probíhají na úrovni akcionářů. Z informací, co vím já, mám dobrý pocit,“ řekl sportovní ředitel klubu Jan Nezmar.

Sigma začala s navrátilcem Pospíšilem, ale bez nových posil

Pod vedením staronového kouče a bývalého manažera Zdeňka Psotky zahájili přípravu i fotbalisté Sigmy Olomouc. Podzimní kádr Sigmy zatím okysličili jen hráči, které si klub stáhl z hostování v jiných klubech. Jde o Radima Nepožitka (Znojmo), Jakuba Rolince (Ostrava), Adama Ševčíka (Nitra) a z juniorky se do přípravy zapojili Marek Schmidt a Filip Richter. Nejvýraznější staronovou tváří je tak Martin Pospíšil, který se na Hanou vrátil po půl roce z Plzně.

Martin Pospíšil
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

„Tým bude potřebovat posílit na určitých postech. Nějací hráči jsou rozjednaní, během týdne by už někdo mohl přijet. Budeme zkoušet, ale jednáme i o hotových hráčích,“ uvedl Psotka. Olomouc měla mimo jiné v hledáčku dva slavné odchovance Radka Kováče a Davida Rozehnala, ale podle Psotky je jejich příchod nereálný. „Oba mají platné smlouvy,“ upozornil olomoucký trenér.

Neúspěšný podzim, po němž Sigma figuruje na devátém místě v přímém ohrožení sestupem, zato zahýbal sestavou na straně odchodů. Útočník Ivan Lietava byl uvolněn do Bohemians 1905, na nizozemského záložníka Stefa Wijlaarse klub neuplatnil opci, záložník Jan Habusta putoval na hostování do Frýdku-Místku. Svolení k odchodu mají Michal Vepřek, Václav Koutný a Jan Schulmeister, ti však s mužstvem nadále trénují. Vepřek má nakročeno do Jihlavy, Schulmeister by mohl zakotvit v Košicích u českého kouče Radka Látala.