Knihcentrum uvádí nejlepší snímky Slezské novinářské fotografie

Ostrava – Galerie Knihcentrum v Domě knihy v Ostravě prezentuje výběr nejlepších fotografií příhraniční soutěže fotoreportérů Slezska s názvem Slezská novinářská fotografie 2013. Desátý ročník uspořádala Slezská knihovna v Katovicích spolu se Syndikátem novinářů Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Již pět let se soutěže účastní také fotoreportéři z Moravskoslezského kraje. Tentokrát se do užšího výběru dostali dva autoři z kraje - Jan Smekal z Frýdku-Místku a Martin Straka z Ostravy, jejichž snímky budou také na výstavě. Hlavní cenu získala fotografie Poláka Marcina Urbanowicze nazvaná Chyť se za knoflík.

Galerie Knihcentrum představí na dnešní vernisáži celkem dvacet sedm fotografií, které ocenila mezinárodní porota v čele s rektorem Akademie výtvarných umění v Katovicích Marianem Oslislo. Vybírala ze sedmi set padesáti snímků od dvaasedmdesáti autorů.

Reportáž Tomáše Vzorka (zdroj: ČT24)

Cílem organizátorů je vyzdvihnout a ocenit fotografie, které přibližují život na české i polské straně Slezska a ukazují specifika tohoto regionu. „V centru slezského objektivu je pohled na život, pracovní podmínky, proměny regionu na obou stranách hranice, podobnosti a rozdíly a především na ambice obyvatel,“ shrnula předsedkyně soutěže Martyna Radlowska-Obrusnik.

Na loňském ročníku byl z českých účastníků nejúspěšnější Martin Straka, jehož šest snímků prošlo do finále a fotografie Než balón vzlétl získala Zvláštní cenu Města Katovic.

Výstava v Knihcentru, v bývalém Librexu, potrvá do 10. února.