Oprava silnice na Rýmařovsku komplikuje dopravu

Rýmařov – Už téměř rok opravují silničáři na Rýmařovsku nejdůležitější dopravní propojení tohoto regionu. Cestu druhé třídy, která spojuje jesenické podhůří s dálnicí na Olomouc a Brno, museli pro řidiče úplně uzavřít. To se nelíbí místním podnikatelům, kteří po objízdných trasách najedou desítky kilometrů navíc. Jen v letošním roce Moravskoslezský kraj zaplatí za opravu čtyřkilometrového úseku náročným horským terénem u Ondřejova celkem 114 milionů korun.

Pan Ferdinand Šopík vlastní už dvaadvacet let v Rýmařově autodopravu. Jeho kamiony vyjíždějí denně do celé republiky, ztráty kvůli objížďkám tak počítá po desetitisících. Dokonce musel propustit už tři zaměstnance. „Musíme objíždět na Šumperk nebo Bruntál, abychom se dostali na olomouckou spádovost,“ uvádí Ferdinand Šopík.

Objížďky sužují také samotné obyvatele Rýmařova, kteří dojíždějí do škol nebo do zaměstnání. Ivan Forgaj nyní jezdí raději na kole než autobusem. Domů na něm totiž dojede   mnohem rychleji. „Jezdím z Rýmařova do Jiříkova na kole. Je to tak lepší, ušetří to čas,“ říká. Starosta Rýmařova Petr Klouda (nez.) potvrzuje, že je současný stav pro město velmi nepříjemný. „Museli jsme se s tím smířit,“ dodává.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)

Původně jezdila osobní auta objížďkou přes Paseku. Provoz ale cestu po několika měsících totálně zdevastoval a silničáři ji museli uzavřít. „Situaci jsme museli okamžitě řešit. Vytýčili jsme novou objízdnou trasu, která je pro řidiče delší,“ potvrzuje tisková mluvčí Správy silnic Moravskoslezského kraje Šárka Vlčková.

Žádný stavební ruch na cestě mezi Ondřejovem a Valšovským Dolem ale nyní nepanuje. Silničáři totiž před zimou práce pozastavili. „Je to náročná stavba, tak jsme se rozhodli, že se doprava nepustí, aby nedocházelo k nehodám,“ vysvětluje předseda Dopravního výboru Moravskoslezského kraje Jaroslav Kala (ČSSD).

Silničáři slibují, že cestu dokončí do léta. Rozšíří problémové úseky a vybudují čtyři nové mosty.

Vydáno pod