Loprais: Už zase můžeme bojovat o vítězství

San Juan (Argentina) – Už ve třetí etapě skončil letošní Dakar pro motocyklistu Jana Veselého, který je prvním odstoupivším Čechem letošního ročníku. Opačné pocity zažívali čeští kamioňáci Aleš Loprais a Martin Kolomý, kteří tentokráte patřili k nejlepším - Loprais byl třetí, Kolomý čtvrtý - a polepšili si v celkovém pořadí.

„Vypadl jsem. Spadl jsem do kaňonu, ze kterého nešlo vyjet. Stejně jako Faria, Patronelli a jiní. Nic mi není, ale stroj musí vytáhnout helikoptéra,“ uvedl Veselý.

V pondělí Loprais kvůli technickým problémům i chybějícímu přednímu sklu ztratil, ve třetí etapě se ale opět zařadil k nejrychlejším jezdcům a připsal si druhé medailové umístění v letošním ročníku soutěže, po druhém místě z úvodní etapy. „Z patnácté startovní pozice až na etapový bronz. Co dodat? Po pekelném zážitku z druhé etapy to bylo příjemné zpestření pro celý tým,“ uvedl Loprais, podle něhož pořadatelé plní svůj slib a podmínky jsou extrémně náročné.

„Devastace posádek, šrotiště techniky a neustále se měnící pořadí napříč všemi kategoriemi je návrat ke kořenům Dakaru. Moc bych si přál, abychom tímto adrenalinovým sítem prošli až do cíle soutěže,“ přiznal synovec šestinásobného vítěze Dakaru Karla Lopraise.

Loprais je v průběžném pořadí pátý a na vedoucího Nizozemce Gerarda De Rooye ztrácí 45 minut. „Věřím, že můžeme znovu bojovat stále o stupně vítězů, a věřím, že i o vítězství. Samozřejmě není moc prostor na chyby, ale nezbývá nic jiného než nastoupit variantu A a letět, co to jde,“ řekl Loprais.

Kolomý: Větší problémy se nám zatím vyhýbají

Celkem spokojený s úterním výsledkem byl i Kolomý, kterému nevyšla první etapa, ale od té doby se drží s nejrychlejšími. I když i tentokrát musel na trati řešit menší technické problémy. „Pár minut jsme ztratili opravou utrženého dofukování kol. Závady většího technického rázu se nám ale naštěstí vyhnuly, což byl trochu div, protože trať byla strašně rozbitá,“ popsal Kolomý.

Loni nejlepší český účastník nakonec zaostal za nejrychlejším Andrejem Karginovem z Ruska o pět minut. „Vše se rozhodne až ve Valparaísu, takže nemá smysl přemýšlet nad tím, že jsme mohli vyhrát, kdybychom nezastavili. Tohle je maratonská soutěž, která je o sčítání časů. Na žádné kdyby se nehraje,“ řekl Kolomý.

Své aktuální umístění bral i symbolicky. „Jsme jedenáctí a na vítěze ztrácíme hodinu, minutu a vteřinu. Určitě to bude nějaké znamení. Tolik jedniček by přece mohlo vygenerovat další jedničky, ne?“ smál se Kolomý, který stejně jako Loprais závodí s Tatrou.

Hodně náročná etapa čeká závodníky už dnes, kdy absolvují dvě speciálky o celkové délce 657 km. V součtu tak půjde o nejdelší měřený úsek letošního ročníku Rallye Dakar. „Budeme se snažit jet tak, abychom eliminovali jakákoli rizika. Pozor budeme dávat hlavně na pneumatiky, abychom nemuseli zbytečně opravovat, ale jinak pojedeme, co to půjde. Doufám, že trať bude těžká a náročná, abychom mohli sjet tu časovou ztrátu z prvního dne. Takové zkoušky mi maximálně vyhovují,“ uvedl Kolomý. 

Vydáno pod