Nemocnice v kraji se musejí vyrovnávat s omezením přesčasů lékařů

Česká republika – Od Nového roku mohou lékaři v českých a moravských nemocnicích sloužit jen osm namísto šestnácti přesčasových hodin týdně. S Novým rokem totiž skončila České republice výjimka ze směrnice o pracovní době, která platí v celé Evropské unii. Vedení nemocnic sice tvrdí, že pacienti by žádnou změnu pocítit neměli, zároveň ale přiznávají, že v některých oborech museli udělat změny. Lékaři nebudou v noci sloužit v nemocnici, budou doma. Jen pokud bude potřeba, přijedou.

Ředitelé krajských zdravotnických zařízení už několik měsíců dumají nad tím, jak se stejným počtem doktorů, ale pouze s polovinou povolených přesčasů, zajistí lidem odbornou pomoc čtyřiadvacet hodin denně. „Děláme vše proto, aby pacienti tuto změnu nepocítili,“ uvádí náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jiří Martinek (ČSSD). „U oborů jako jsou například ortopedie nebo urologie, kde není třeba lékaře čtyřiadvacet hodin denně, je ostrá služba jen do osmé hodiny večerní. Pak jsou lékaři doma na příslužbě,“ vysvětluje ředitel nemocnic v Krnově a Opavě Ladislav Václavec.

Lékaři musejí nyní počítat i s tím, že nebudou sloužit jen ve své nemocnici. Kvůli omezeným přesčasům si je nemocnice budou půjčovat. „Určitě se to snažíme řešit tak, aby byl použitelný lékař z Karviné v Orlové a totéž se snažíme dělat v Havířově,“ říká ředitel nemocnic v Karviné, Orlové a Havířově Petr Kovařík.

Reportáž Ivy Piskalové (zdroj: ČT24)

Jednoho ředitele mají také nemocnice ve Frýdku-Místku a Třinci. Itam počítají s tím, že v noci bude ve službě jen omezený počet lékařů. „Například lékaři z Frýdku-Místku z anesteziologicko-resuscitačního oddělení slouží v třinecké nemocnici. Některé služby jsme zrevidovali, takže lékaři slouží doma na telefonu nebo na příslužbě a čekají na zákrok,“ doplňuje ředitel nemocnic ve Frýdku-Místku a Třinci Tomáš Stejskal.

Problém s nočními pohotovostmi v menších nemocnicích by podle jejich ředitelů vyřešilo větší zapojení ambulantních specialistů nebo další lékaři. Těch je ale nedostatek a především na ně kraj nemá peníze. Problém s přesčasy řešili i v síti privátních nemocnic Agel. „Kromě reorganizace práce jsme přijali několik nových lékařů. Budeme využívat toho, že jsme síť deseti nemocnic na celé střední a severní Moravě,“ potvrzuje mluvčí nemocnic sítě Agel Hana Szotkowská.

Devět nových lékařů je od ledna i v ostravské Fakultní nemocnici. Jestli novoroční změny pacienti opravdu nepocítí, bude i podle zdravotnických odborů jisté až za několik měsíců.