Projekt asistentů prevence kriminality se osvědčil. Proto pokračuje

Frýdek-Místek – Díky novému projektu Ministerstva vnitra podpořeného evropskými dotacemi budou i v tomto roce vypomáhat strážníkům ve Frýdku-Místku asistenti prevence kriminality. Náplní práce asistentů má být zvyšování bezpečí v sociálně vyloučených lokalitách a v jejich okolí. Podle Ministerstva vnitra se tato funkce osvědčila v řadě měst.

Pan Dušan Lacko pracoval jako asistent prevence kriminality šest měsíců. Projekt ale na konci roku skončil. Když se letos rozběhl znovu, neváhal, pět se přihlásil a uspěl. „Mě ta baví práce a chci v ní pokračovat,“ tvrdí Dušan Lacko. „S Dušanem jsme spokojeni. Je to spolehlivý pracovník, který dokáže věci zařídit, připravit a organizovat,“ uvádí manažerka prevence kriminality Městské policie ve Frýdku-Místku Lenka Biolková.

Hlavní náplní práce pana Lacka je vypomáhat v sociálně vyloučených lokalitách. Doprovází například děti domů ze školy. „Rodiče mě o to poprosili. S dětmi mě to baví, je s nimi sranda,“ říká asistent prevence kriminality Dušan Lacko.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

„Tam, kde asistenti působí, se zlepšila kriminalita, zlepšilo se chování v sociálně vyloučené lokalitě, zlepšil se i pořádek, a také došlo ke zlepšení mezilidských vztahů,“ vysvětluje projektový manažer z odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra Tomáš Koníček.

Asistenti prevence kriminality ve městě spolupracují také s domovníky, kteří mají na starost pořádek v domech a jejich okolí. Pan Rudolf Bongilaj má se svým bratrem na starost domy na ulici Míru. Za půl roku se jim podařilo nově vymalovat většinu vchodů.

Domovníky mají nově i v Orlové. Asistenti prevence kriminality působí například i v Ostravě nebo Karviné. Strážníkům ve Frýdku-Místku budou letos vypomáhat dva, v celé republice je jich v současné době pětasedmdesát.