Ceny české filmové kritiky: dvě nominace pro Show!

Dvě nominace na Ceny české filmové kritiky získal koprodukční dokument České televize Show! Snímek o zákulisí tuzemského zábavního průmyslu byl nominován v kategorii Nejlepší dokumentární film a režisér Bohdan Bláhovec na cenu RWE pro objev roku.

Show! přináší autentický, v mnohém překvapivý až šokující pohled do života dívčí kapely. Její manažer, otec jedné z členek, ji zakládá jako výhodný a promyšlený byznys. Vytváří tak čistě komerční produkt s cílem ovládnout trh s dětskou populární hudbou.

Film získal Cenu diváků v kategorii Česká radost na loňském Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Už tam, ale i po listopadovém uvedení do kin vyvolal diskuze o tom, kde je hranice mezi rolí rodiče a manažera. „Chování hlavní postavy filmu, manažera skupiny, je v mnoha věcech kontroverzní a sporné,“ uvedl před premiérouBohdan Bláhovec, který Show! natočil jako absolventský film na pražské FAMU. „Mně šlo však spíše o vytvoření filmu, který bude zamyšlením nad standardy, v nichž žijeme, a samotnému protagonistovi  nabídne upřímný pohled do zrcadla. Myslím, že se to povedlo a důkazem toho byla i jeho snaha právní cestou zamezit projekci filmu. Každopádně vím, že je to v jádru poctivý chlap, který se snaží dělat věci nejlépe, jak doved, a myslí to celé vlastně dobře. Jen mu nedochází mnoho důsledků vlastního chování a film je zčásti ukázal. Osobně věřím, že za čas pochopí, co jsem filmem zamýšlel, dojde určité sebereflexe a situace se uklidní.“

Ceny české filmové kritiky vyhlašuje profesní organizace filmových novinářů a publicistů Sdružení českých filmových kritiků o.s. Letos budou vyhlášeny 25. ledna.

Vydáno pod