Lidé na Zlínsku vybírají nového senátora. Volební účast je zatím mizivá

Zlín – V pátek a sobotu čekají některé voliče na Zlínsku a Uherskohradišťsku doplňovací volby do Senátu. Tomio Okamura (Úsvit), který zde loni získal mandát, se na podzim stal poslancem, a přišel tak o senátorské křeslo. Jeho nástupce lidé vybírají z devíti kandidátů. Nový senátor bude zvolen jen na zbytek Okamurova mandátu, tedy do podzimu 2018.

Přípravy na doplňovací volby do Senátu začaly už minulý týden. V pátek odpoledne se otevřely volební místnosti v rámci 80. volebního obvodu na Zlínsku a v části Uherskohradišťska. Protože velká část místností je v budovách škol, kde probíhá výuka, nechávaly některé komise přípravu až na pátek. Kromě urny či plenty museli organizátoři nachystat i vše ostatní jako při řádném termínu voleb.

Obvod 80 čítá téměř osm desítek měst a obcí. Tamní voliči mají na výběr z devíti kandidátů. Hlasovat začali v pátek ve 14:00. Volební místnosti zůstaly otevřené až do 22. hodiny. Zítra bude volba pokračovat od 8:00 do 14:00.

Do volební místnosti na střední škole v Otrokovicích dorazilo do dnešní 16. hodiny asi 5 až 6 procent voličů. Většinou šlo o starší lidi, podle jejich slov berou účast u voleb jako svoji povinnost a neměli problém si z kandidátů vybrat svého favorita.

Vstup Luboše Dostála z volební místnosti v Otrokovicích (zdroj: ČT24)

Kandidáti na senátorský post

Jana Juřenčáková (Nezávislí) - Předsedkyně Sdružení místních samospráv Jana Juřenčáková, která byla senátorkou 80. obvodu v letech 2006 až 2012 za STAN, nyní kandiduje za hnutí Nezávislí. Svůj mandát minule neobhájila. Juřenčáková pochází ze Slavičína a šest let byla starostkou obce Rokytnice na Zlínsku.

Milena Kovaříková (ČSSD) - Zlínská rodačka Milena Kovaříková je krajskou zastupitelkou a bývalou krajskou radní. Čtyři roky působila coby starostka Brumova-Bylnice. Do politiky vstoupila v roce 2002. V závěru její kampaně jí vyjádřil podporu i předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

Patrik Kunčar (KDU-ČSL) - Lidoveckého kandidáta podporuje i Strana Zelených. Geodet z Uherského Hradiště vstoupil do komunální politiky v roce 2006. Čtyři roky působil jako zastupitel Uherského Brodu, kde od listopadu 2010 nastoupil coby starosta. Kunčar pracuje také pro Svaz měst a obcí ČR nebo jako předseda Sdružení měst a obcí Uherskobrodska.

Libor Lukáš (ODS) - Bývalý hejtman a současný krajský zastupitel Libor Lukáš je původní profesí stavební technik. Do krajského zastupitelstva se dostal poprvé v roce 2000. Mezi lety 2004 a 2008 působil coby hejtman Zlínského kraje.

Luděk Maděra (Piráti) - Internetovou kampaň vedl kandidát České pirátské strany Luděk Maděra. Aktivista Maděra se narodil 12. dubna 1943 a celý život se pohyboval okolo počítačů. Působil coby vedoucí oddělení informačních systémů na zlínské radnici. Dlouhodobě prosazuje svobodný přístup k informacím.

Radomír Rafaja (KSČM) - Zlínský zastupitel Radomír Rafaja působil coby pracovník v pohostinství. V komunální politice se pohybuje od roku 2010, neúspěšně kandidoval do zastupitelstva kraje i do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Rafaja se narodil 25. srpna 1944.

Jiří Remeš (Svobodní) - Živnostník z Otrokovic Jiří Remeš kandiduje za Stranu svobodných občanů. Podle svých slov pořádal spíše skromnou kampaň. Živí se nákupem a prodejem nemovitostí. Hlásí se k odkazu baťovského Zlína a do doplňovacích voleb šel s mottem Tomáše Bati: „Každý člověk je zámožný, pokud má zdravé ruce a trochu rozumu.“

Pavel Talaš (Úsvit) - Lékař Pavel Talaš byl v minulosti krátce starostou i zastupitelem Napajedel. Zároveň je otcem přítelkyně Tomia Okamury, který jej coby svého případného nástupce podpořil. Talaš pracoval v nemocnicích v Uherském Hradišti i ve Zlíně. Působil i jako praktický lékař v Napajedlech.

Zuzana Zdráhalová Lapčíková (STAN/TOP 09) - Folklórní zpěvačka a skladatelka pořádala v rámci kampaně benefiční koncerty. Folkloristka, která skládala hudbu například pro městská divadla v Brně i Zlíně, třikrát neúspěšně kandidovala do krajského zastupitelstva. Za svůj život nahrála nebo se podílela na vzniku více než dvacítky hudebních alb. Coby spoluautorka scénáře hudebního představení Balady - Juliána spolupracovala i s Národním divadlem Brno.

Volby se konají v pátek 10. a v sobotu 11. ledna. Pokud z prvního kola nevzejde jasný vítěz s nadpoloviční většinou hlasů, dva finalisté postoupí do kola druhého, které by se konalo o týden později - 17. a 18. ledna. V rámci těchto doplňovacích voleb lidé nemohou volit v zahraničí.

Poslední volby do Senátu se na Zlínsku udály před rokem a půl. „Z hlediska organizace je to spíše výhodou, protože máme ještě v živé paměti, jak volby probíhaly minule,“ řekla zapisovatelka otrokovické volební komise Lenka Vaculová.

Volební obvod číslo 80 čítá asi 100 tisíc aktivních voličů, volební účast se u řádného termínu senátních voleb pohybovala v minulosti okolo 45 procent. Protože jde o doplňovací volby, kandidáti očekávají spíše nižší voličskou účast okolo 20 procent. Například největší města v obvodu, Otrokovice a Uherský Brod, hlásila před koncem prvního dne volby volební účast 13,5 a 15,6 procenta.

Náklady na tyto doplňující senátní volby se vyšplhají na čtyři miliony korun.

Kdo půjde volit?

Volební obvod číslo 80 má sídlo ve Zlíně. Tvoří jej celkem 79 měst a obcí s celkem 100 tisíci oprávněnými voliči. Spadá sem jižní část okresu Zlín, ohraničená na severu obcemi Tlumačov, Otrokovice, Tečovice, Oldřichovice, Karlovice, Lhota, Bohuslavice u Zlína, Březnice, Březůvky, Provodov, Horní Lhota, Slopné, Loučka, Haluzice, Vlachovice, Brumov-Bylnice, severní část okresu Uherské Hradiště a na jihu obce Lopeník, Bánov, Uherský Brod, Drslavice, Hradčovice, Nedachlebice, Bílovice, Topolná, Babice, Sušice, Traplice a Jankovice.

Prvním senátorem v obvodě 80 byl v letech 1996 až 2006 nynější krajský předseda lidovců Jiří Stodůlka. Ve volbách v roce 2006 ho ale porazila Jana Juřenčáková. Předloni se senátorem stal Tomio Okamura. S jeho úspěšnou kandidaturou do Poslanecké sněmovny mu v říjnu loňského roku zanikl senátorský mandát. V krátké době tak obyvatelé 80. volebního obvodu musí k urnám znovu.

Poslední senátor Tomio Okamura

V říjnu 2012 Tomio Okamura kandidoval jako nezávislý kandidát. V prvním kole volby získal 11 772 hlasů (30,27 %) a z první pozice postoupil do kola druhého, ve kterém získal 17 401 hlasů (66,23 %) a porazil kandidáta ČSSD Stanislava Mišáka. Na postu senátora podepsal v únoru 2013 návrh části senátorů na obžalování prezidenta Václava Klause z velezrady za jím vyhlášenou amnestii. Hlasoval také pro zrušení sKaret a podpořil zrušení doživotní imunity veřejných činitelů. Ve funkci senátora působil jen rok a šest dní, pak jeho mandát zanikl, když se stal poslancem. Neúspěšně kandidoval i na post prezidenta republiky.

Začínající rok 2014 bude přímo supervolební. Kromě doplňovacích senátních voleb na Zlínsku čekají voliče celkem troje další volby. Na jaře to budou volby do Evropského parlamentu – v nich si Češi budou volit celkem 21 europoslanců. Na podzim se budou konat volby komunální a také volby do jedné třetiny Senátu. Jejich termíny může prezident sloučit dohromady, určitě se ale budou konat někdy v říjnu – volby se totiž musí konat měsíc před tím, než vyprší funkční období senátorů i obecních zastupitelů.

Téma doplňovacích voleb v UvR (zdroj: ČT24)
Vydáno pod