Nezaměstnanost výrazně stoupla. V kraji přesáhla 10 procent

Ostrava, Olomouc - Především kvůli konci sezónních prací stoupla v prosinci v Česku nezaměstnanost o půl procenta. Oproti předchozím měsícům je to výrazný nárůst. Celkově přesáhla její míra osm procent. O půl procenta se zvýšila také v Moravskoslezském kraji, kde překročila deset procent a blíží se k jedenácti. O šest desetin stoupla nezaměstnanost v sousedním Olomouckém kraji, kde zbývají do desítky dvě desetiny.

Vůbec nejvíce lidí bez práce je stále v Ústeckém kraji - míra nezaměstnanosti je tam podle nejnovějších čísel, která dnes zveřejnil Úřad práce České republiky, jedenáct a půl procenta, což je o jedno procento více, než v Moravskoslezském kraji. Ten je na druhé příčce, na třetí pozici je Olomoucký kraj.

Z okresů má aktuálně z celé republiky nejvyšší míru nezaměstnanosti Bruntál - čtrnáct procent a tři desetiny. Lidí bez práce ale přibylo ve všech okresech Moravskoslezského kraje. Na celkově nepříznivé statistice mají vedle Bruntálu největší podíl okresy Karviná a Ostrava. Nejlepší situace je na Novojičínsku, kde je osmiprocentní nezaměstnanost, ale i tam za poslední měsíc vzrostla její míra o sedm desetin procenta.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Podle analytiků je úbytek pracovních míst spojený především se sezónními pracemi, které v zimě tradičně nejsou, nárůst nezaměstnanosti je v zimních měsících obvyklý. Ve skutečnosti podle nich trh práce nezaznamenal zhoršení ani zlepšení.

Vláda Jiřího Rusnoka připravila program na podporu regionů s vysokou nezaměstnaností. Podnikatelé, kteří uvažují o zahájení činnosti právě třeba v Moravskoslezském kraji, mohou získat na jednoho zaměstnance až dvě stě tisíc korun. Podmínkou má být zachování místa po dobu pěti let. V regionech poznamenaných nezaměstnaností by také měly pomoci investiční pobídky pro zaměstnavatele.

Vydáno pod