Soud řeší tragický výbuch v ostravské huti ArcelorMittal

Ostrava - Okresní soud v Ostravě se opět zabývá případem výbuchu v koksovně společnosti ArcelorMittal Ostrava z konce roku 2012, při kterém zemřel jeden člověk a dalších osm lidí bylo zraněno. Z obecného ohrožení z nedbalosti je obžalovaný dlouholetý zaměstnanec huti Radoslav Kapusniak, který pracoval jako topenář. Před soudem stojí proto, že utáhl nesprávný ventil. Hrozí mu tři až deset let vězení.

Mistr obžalovanému řekl, ať uzavře hlavní uzávěr plynu, on místo toho začal otáčet uzávěrem energetiky. „Došlo ke zvýšení tlaku koksárenského plynu, který se nahromadil ve výbušné koncentraci a náhodnou iniciací došlo k výbuchu,“ uvedl státní zástupce.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Mistr si sice zanedlouho všimnul, že se zvyšuje tlak plynu v potrubí a žádal vysílačkou odvzdušnění, bylo však pozdě. Koksárenskou baterií právě procházela devítičlenná česko-indická delegace. Všichni její členové skončili s popáleninami v nemocnici. Šedesátiletý Ind, který byl nejvážněji zraněn, za několik týdnů zemřel.

ArcelorMittal Ostrava
Zdroj: ČT24/ČTK/PR

Kapusniak nic nezapíral. „Byl jsem přesvědčený, že je to ten správný uzávěr. Neumím si vysvětlit, proč jsem sáhl na ten druhý,“ řekl před soudem na konci listopadu. Na svou obhajobu mimo jiné uvedl, že ventily nebyly řádně označeny. Byly odlišeny jen barevně, cedulky s nápisy chyběly. U výslechu také řekl, že plyn předtím zavíral jen dvakrát.

Soud bude pokračovat i zítra výslechem svědků. Pak zřejmě soudce proces ještě odročí.