Na Pustevny dorazilo 20 tun ledu. Sněhové království začalo

Pustevny - Nákladní auta přivezla z Opavy do beskydských Pusteven celkem dvě stě bloků ledu, které váží téměř dvacet tun. Umělci z nich dělají sochy. Začal totiž šestnáctý ročník sochařského sympozia Sněhové království.

Sedlo Pustevny leží ve výšce tisíc metrů nad mořem nedaleko vrcholu hory Radhošť. Ve čtvrtek ráno tam byly tři stupně nad nulou. To není pro vytváření soch z ledu právě ideální počasí, organizátoři se ale nebojí, že by díla sochařům tála pod rukama. Mimo jiné proto, že ledové bloky jsou podchlazené na minus dvacet pět stupňů Celsia.

„Jsou navíc tak velké, že vydrží dlouho. Kromě toho budou ve speciálním stanu – Ledové galerii, kde se bude držet o několik stupňů nižší teplota než venku,“ vysvětloval organizátor sympozia Miroslav Hrabal.

Umělci začali už odpoledne pracovat. Připravovali si materiál tak, že ledové kostky lepili k sobě. „Máme vyzkoušeno, že za teplot okolo osmi stupňů dokážeme bloky ledu poslepovat a vydrží pak asi čtrnáct dnů,“ uvedl Hrabal.

Účastníci se sjeli do Beskyd z celého Česka i ze sousedního Polska. Z Českého Krumlova přijel Petr Fridrich. „S ledem se pracuje podobně jako se dřevem, dalo by se říct, že je to kamenicko-dřevorubecká práce,“ řekl Fridrich.

Hlavní program Ledového království začal v sobotu výstavou ledových soch, které by měly na Pustevnách vydržet do 26. ledna. Připravený je také doprovodný program.