Olomoučtí zdravotníci se učí sebeobraně. Agresivních pacientů totiž přibývá

Olomouc – Zdravotníci v olomoucké Fakultní nemocnici absolvují jako vůbec první v republice kurzy sebeobrany, jejich cílem je naučit se ubránit agresivním pacientům a přitom je nijak nezranit. Od Ministerstva zdravotnictví na ně dokonce získali grant. Statistiky uvádějí, že útoků na zdravotníky i záchranáře přibývá. Postupně by tímto školením měla projít většina zaměstnanců českých nemocnic.

Přímo na pracovištích urgentního příjmu instruktoři zasvěcují zdravotníky do technik juda, karate nebo taiči. Z každého stylu pro ně vybrali ty nejvhodnější, aby agresivního pacienta mohla zpacifikovat třeba i útlá sestřička. „Je to v reálném prostředí, je tu zohlednění toho malého prostoru nebezpečných přístrojů a drahé techniky. Využíváme i pracovní stůl,“ vysvětluje instruktor sebeobrany Luděk Prudký.

Dosud se záchranáři školili pouze v sebeobraně. Podle odborníků však mohl tento útočný styl pacientům ublížit. Nová technika chrání nejen zdravotníky, ale také problémové pacienty. „Vyvarujeme dalšímu případnému trestnému stíhání, žalobám, které by mohly vzniknout ze strany pacienta, kdybychom mu způsobili zranění,“ uvádí primář urgentního příjmu Fakultní nemocnice v Olomouci Petr Hubáček.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)

S nadávkami, ale i kopanci, kousáním nebo škrcením se zdravotníci setkávají stále častěji. Většinou na ně útočí lidé pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek. Sanitářku Evu Sedláčkovou udeřil agresivní pacient dvakrát do tváře a vykloubil jí čelist. „Bylo to tak rychlé, že jsem nezareagovala. Myslím si, že do budoucna mi toto cvičení pomůže,“ dodává.

Statut veřejného činitele, jako mají například hasiči nebo policisté, české zákony záchranářům dosud nepřiznaly. Soudy však útoky na ně hodnotí jako přitěžující okolnost.