Obcí Mrlínek údajně prochází zemská osa

Mrlínek (Kroměřížsko) - Obec s nezvyklým jménem Mrlínek je jediná v republice. Mezi dominanty této táhlé vsi patří například bílá kaple nebo kamenný kříž. Mrlínek leží čtyři kilometry severně od Bystřice pod Hostýnem na Kroměřížsku a jeho minulost sahá až do roku 1348.

„Jako obec máme pod sebou potraviny a teď jsme dokonce vzali i hospodu. Co se tady sní a vypije, to zůstává v obci,“ prozradil starosta Mrlínku Pavel Hynek (nez.), který provoz obchodu a pohostinství zaštituje. Obec, kde žije necelých tři sta obyvatel, svým lidem nabízí komfort blízkého nákupu.

„Obec dává dohromady například přebory v Člověče, nezlob se - od tří roků až do sedmdesáti let. To jsem nikde jinde nezažila,“ pochlubila se příjemnou atmosférou Mrlínku místní obyvatelka Alena Hlavicová. Sportovně založení fanoušci zase ocení každoroční fotbalový turnaj O pohár zemské osy. Právě v Mrlínku údajně prochází naší planetou zemská osa, legenda o ní pochází už z počátku minulého století.

Tři minuty z Mrlínku (zdroj: ČT24)

Vznikla díky sešlosti bystřických úředníků z kanceláře barona Loudona, kteří se v létě pravidelně setkávali v mrlínské bažantnici. Když hledali jméno, jak toto místo nazvat, vznikl nápad, že místo nazvou „zemskou osou“. Dokonce vznikly i verše nebo popěvek na „zemskou osu“ v Mrlínku.

V udržování tradic místní pokračují, protože svou zemskou osu pravidelně promazávají slivovicí, aby se Země dobře otáčela. Pokud to ve světě skřípe, musí místní přidat.