Minulost na internetu: Velké Meziříčí digitalizuje amatérské snímky

Velké Meziříčí - Dobře utracených 22 tisíc korun si pochvaluje radnice ve Velkém Meziříčí. Pro příští generace chce zachovat historické amatérské snímky, které zachycují minulost jejich města. Na internetu je zatím dostupný dokument o povodních z roku 1985 nebo oslavy 1. máje. K pěti snímkům ale brzy přibudou další.

„Lidé mají krátkou paměť. Doufám, že všechny tyhle filmy budou na věky věků součástí historie našeho města,“ okomentoval digitalizaci amatérských snímků starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid (ODS). Na internetu najdou obyvatelé města například krátký dokument o skládacím oltáři v kapli u Mostišť. Některé zpřístupněné filmy jsou ale poplatné minulé době.

„Chtěl jsem ukázat, jak jsme byli svázaní. Když jsme chtěli mít dobrou techniku a jednou za čas natočit nějaký kvalitní film, tak jsme prostě museli být poplatní režimu,“ přiznal spoluautor filmů Jiří Michlíček. Právě on zachránil celkem asi stovku filmů, které by jinak zmizely nadobro. „V devadesátých letech, kdy se přebudovával Jupiter klub, došlo k tomu, že všechno zařízení se rozprodávalo, nebo se vyváželo na smetiště. Já jsem ty filmy náhodou objevil v kotelně,“ zavzpomínal na filmařský objev Michlíček.

Zabalené filmy odnesl do místního muzea, kde celá léta čekaly v depozitáři. Loni na podzim ale Jiří Michlíček přišel na velkomeziříčskou radnici s žádostí o jejich postupnou digitalizaci.

Otevření Jednotného klubu pracujících ve Velkém Meziříčí v roce 1977:

Další digitalizovaná videa jsou k vidění na YouTube.