Historik zpovídá pamětníky a ukazuje Ostravu za ostnatými dráty

Ostrava - Historik Vojtěch Vlček napsal knihu, která přibližuje těžké osudy lidí poznamenaných nacistickým a komunistickým bezprávím. Má název Ostrava za ostnatými dráty a vydalo ji občanské sdružení Fiducia. Autor ukazuje na dramatických osudech deseti lidí z ostravského regionu, kteří se dostali do konfliktu s totalitním režimem, složitost českých dějin 20. století. Vede s nimi rozhovory, které doplňuje fotografiemi, historickými dokumenty, materiály z Archivu bezpečnostních složek nebo Státní tajné bezpečnosti, soudů, přidává odborné komentáře.

Mezi pamětníky komunistického teroru je například Leo Žídek. Provinil se tím, že když ho komunisté nechtěli pustit k maturitě, pokusil se utéct do Německa. Jenže ho chytili a odsoudili na osm let vězení. Přežil krutou vazbu, komunistické lágry a pracovní tábory na Jáchymovsku, přesto nezahořkl. „Nejhorší je, když národ zapomíná,“ je přesvědčen Žídek, který svůj příběh ochotně povyprávěl autorovi knihy.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Čtenáři se ve Vlčkově knize také dočtou, jakými metodami soudruzi v Ostravě v padesátých letech vyšetřovali podezřelé. Nedávno zemřelá pamětnice Eva Vláhová stihla povyprávět, co se dělo, když po deseti letech poprvé navštívila svého tatínka zavřeného v jáchymovských uranových dolech.

Devětatřicetiletý Vojtěch Vlček, který vystudoval historii a český jazyk na Filozofické fakultě Ostravské univerzity, se dosud věnoval především pronásledování československé katolické církve za totality, zejména osudům řádů, řeholních kongregací a jejích představitelů. Napsal o tom několik publikací.

Křest knihy Ostrava za ostnatými dráty bude 20. ledna v Antikvariátu a klubu Fiducia, přijde autor i někteří pamětníci. Ostravští herci Alena Sasínová-Polarczyk a Norbert Lichý přečtou ukázky z knihy.