Místo pohraniční policie - kadeřnictví. Obec odkoupila chátrající budovu

Javorník (Hodonínsko) - Javorník loni odkoupil prázdnou budovu po cizinecké a pohraniční policii, která v obci působila od roku 1997. Místní tak získali šest sociálních bytů a nové kadeřnictví s posilovnou. Bývalou policejní služebnu odkoupila také nedaleká obec Nová Lhota. Muže zákona v ní vystřídaly děti z české i slovenské strany hranic, které se v ekologickém centru učí o přírodě Bílých Karpat. Nevyužitým budovám tak svítá na lepší časy.

Obec Javorník vyhrála výběrové řízení na koupi opuštěné stavby už loni. Zvítězila s nejvyšší nabídkou přes 2 miliony 400 tisíc korun. Dalších 3,5 milionu stála ale následná rekonstrukce, která začala už v červenci. Díky ní se prázdná budova změnila v zázemí s novými obecními byty a službami. Útočiště tu například našly ženy z mateřského centra, které se v tamní klubovně mohou scházet, ačkoliv doposud musely dojíždět až do Velké nad Veličkou.

Vedení obce se bálo, že by nevyužité prostory brzy obsadila herna či noční klub. Budovu proto koupili. V opuštěné stavbě po cizinecké a zahraniční policii je nově šest bytů - garsonky jsou určené především pro starší lidi, zatímco mladší páry získaly dvoupokojové byty. Javorník se inspiroval u sousední obce Nová Lhota, kde cizinecká policie také fungovala. Ekologické centrum Karpaty, jež vzniklo díky evropské dotaci, poskytuje vzdělávací programy pro děti z mateřských, základních i středních škol.

Zlínský kraj má celkem sedm hraničních přechodů
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Postupně se lidé vrací i na opuštěné hraniční přechody. V Javorníku budou od jara motokary. Podobně ve Starém Hrozenkově, kde místo celnice funguje na hlavním tahu mezi Moravou a Slovenskem restaurace, velkoobchod s čajem či pneuservis. Nájemci platí peníze obci.

Zatím nevyužitou celnici mají v Březové, kde obec využila zatím jen část střechy, která kryje sběrný dvůr. Areál totiž leží asi kilometr za vsí. „Lidé, kteří by to využívali třeba na restauraci nebo cokoliv jiného, tak by museli být u komunikace s povolenou 90kilometrovou rychlostí, což je nesmysl,“ posteskl si starosta Březové Josef Trecha (nez.).

Sedm let od vstupu České republiky do Schengenu má Zlínský kraj využitou jen nadpoloviční většinu přechodů. Nové nájemce mají čtyři ze sedmi hraničních přechodů. Některé obce nabízejí opuštěné celnice za symbolické korunové nájemné, stavby pak alespoň nechátrají.