Blanenská galerie představuje obrazy svého rodáka

Blansko - Herec, výtvarník, scénograf, divadelní režisér a grafik, to vše dohromady je blanenský rodák Jiří Polášek. Za svůj život udělal minimálně čtyřicet scénografických a kostýmních návrhů pro Blanenské divadlo. Už od 60. let se ale aktivně věnoval současnému umění, jehož výstavy připravoval. Galerie města Blanska proto připravila výstavu jeho poslední tvorby.

„Chtěl jsem být, stejně jako můj otec, špičkovým odborníkem v typografii. Pečovat o krásné tisky, vydávat knihy a graficky kvalitně připravované plakáty – leč okolnosti poválečné politiky byly proti,“ zavzpomínal na své mládí umělec Jiří Polášek. Jedna z hlavních kulturních osobností Blanska se v tomto města narodila v roce 1928. Po válce vystudoval Státní grafickou školu v Praze a výrazně přispěl ke kulturnímu životu v Blansku.

„Podstatný vliv mělo, když jsem se začal učit v tiskárně a dozvídal jsem se něco o grafice. Ta mě přitáhla a tam také začíná celá anabáze, kterou bych nenazval uměleckou, ale spíše výtvarnickou,“ prozradil pětaosmdesátiletý Polášek.

Jeho osobnost je spojená s kořeny výstavnictví a výtvarného umění v Blansku. Už v roce 1966 pomáhal uspořádat výstavu aktuální výtvarné tvorby ve svém městě. Sám se přitom vydal na dráhu umělce. „Od doby, co jsem rentiér, nemaluji po večerech, jako celý svůj aktivní život, ale přes den,“ pochvaloval si změnu světelných podmínek Polášek.

Výstava v Galerii města Blanska trvá od 11. ledna až do 7. února. „Na výstavě jsou i věci staré třeba dvacet let, ale také takové, které vznikly na konci minulého roku. Je tam hodně nových prací,“ láká návštěvníky Polášek. V Blansku je známý také coby režisér. Svoji první hru Sluhu dvou pánů nastudoval pro místní divadlo už v roce 1957. „Kdybych mohl život vrátit, tak bych chtěl být architektem. A kdyby ne, tak jevištní výtvarník, tam se totiž snoubí všechny výtvarné obory,“ prozradil Polášek.

No comment: V ateliéru Jiřího Poláška (zdroj: ČT24)

Blanenští o svém výtvarníkovi a divadelníkovi natočili v loňském roce i dokumentární film O dveřích bez domu a bulváru za oknem.