Vývoj dopravních nehod: Problém je velký počet mrtvých chodců

Ostrava - Policisté shrnuli vývoj dopravních nehod v Moravskoslezském kraji. Čísla za minulý rok potvrzují, že nehod přibylo o více než sto čtyřicet případů a počet obětí je stejný jako loni. Při srážkách přišlo na silnicích v kraji o život šedesát osm lidí, z toho dvacet jedna chodců, což je skoro třetina. A to vidí dopravní policisté jako velký problém, který si žádá řešení. „Chodci se často podílí na vzniku nehody tím, že nerespektují zákon a jsou neukáznění,“ uvedl šéf dopravní policie krajského ředitelství v Ostravě Jiří Zlý.

Lidé podle policistů často chodí po silnicích za tmy v tmavém oblečení bez jediného světlého bodu, pohybují se po špatné straně, nedávají pozor, nepoužívají přechody pro chodce, podchody, nadchody. „Stává se, že lidé chodí dokonce prostředkem cesty. Zaznamenali jsme případ, kdy opilý člověk vylezl z příkopu rovnou pod kola auta,“ líčil Zlý. A další nedostatek je, že mnohé přechody nejsou osvětlené.

Dopravní policisté by přivítali změnu zákona, která by preventivně chránila chodce i řidiče. „Chodce v tmavém oblečení vidí řidič za snížené viditelnosti na vzdálenost pouhých osmnácti metrů. Bylo by užitečné zavést povinnost, aby chodci používali za snížené viditelnosti reflexní prvky,“ uvedl Zlý. Koordinátor Besipu Pavel Rakus podotkl, že by to mělo být něco pohyblivého jako třeba blikačky.

Nehoda na Kroměřížsku
Zdroj: ČT24

K ohroženým skupinám patří na silnicích podle policistů také chodci starší šedesáti pěti let. Podle Rakuse jsou mnozí z nich nezlomně přesvědčení, že je jedno, jak po cestě chodí, stačí, když je řidič vidí.

Statistika dopravních nehod, kterých se loni v kraji stalo téměř osm tisíc tři sta, není jen nepříznivá. Ubylo například havárií pod vlivem alkoholu, je také méně zraněných.