V aplikaci společnosti Čisté nebe je už 230 fotografií kouřících komínů

Moravskoslezský kraj – Během necelých dvou měsíců poslali lidé přes dvě stě fotografií kouřících komínů. O webovou a mobilní aplikaci Čistý komín je velký zájem. Sdružení Čisté nebe, které aplikaci spustilo, se setkalo i s negativními ohlasy. K porušování zákona však uveřejňováním fotografií nedochází.

Lidem se špatně dýchá především v Kravařích a ve Vřesině. V aplikaci Čistý komín se objevil například i dům pana Pastrňáka. Spokojený s tím není. „Kotel mám starý, ale topím normálním dřevem a uhlím. Asi mám závistivé sousedy,“ myslí si Lubomír Pastrňák. Starosta Vřesiny Jiří Kopeň (nez.) je rád, že si lidé všímají. „Hlásí mi to často osobně i mailem,“ dodává.

Každý, kdo si myslí, že se fotografie jeho domu dostala na web neoprávněně, má právo požádat o její stažení. „Jen dvakrát se nám stalo, že by někdo zažádal o vymazání. Samozřejmě nechceme působit perzekučně, ten nástroj má být motivační, aby se lidé zamysleli,“ vysvětluje projektová manažerka, Čisté nebe Kamila Plocková.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Druhého ledna odstartovala v Moravskoslezském kraji už pátá výzva pro podávání žádostí na výměnu starých kotlů. Letos se mezi žadatele rozdělí 60 milionů korun. Například v Klimkovicích už stihli vyměnit třetinu starých kotlů. Místní totiž využívají bezúročné půjčky, které jim poskytuje obec.

Během čtyř výzev podpořil Moravskoslezský kraj tři tisíce žadatelů, třetina z nich už má nový kotel doma.