V Jeseníkách se těžce zranil devítiletý lyžař

Jeseník – V lyžařském středisku na Ovčárně v Jeseníkách se dnes dopoledne těžce zranil devítiletý lyžař. Chlapec nezvládl jízdu a v plné rychlosti narazil při dojezdu k vleku do konstrukce mostku přes potok. Naštěstí měl ochrannou přilbu, která pravděpodobně zabránila ještě vážnějšímu poranění.

Záchranáři hocha ošetřili a poté byl vrtulníkem transportován do nemocnice. Horská služba kromě vrtulníku povolala pro jistotu i sanitku. V oblasti totiž panuje velmi nestálé počasí a vrtulníku by se nemuselo podařit přistát. Během letu z Ostravy se ale podmínky zlepšily natolik, že chlapec mohl být předán posádce vrtulníku a byl transportován k dalšímu odbornému ošetření do ostravské nemocnice.

Mluvčí ostravské fakultní nemocnice Tomáš Oborný uvedl, že je chlapec v péči zdravotníků oddělení pediatrické resuscitační a intenzivní péče. „Utrpěl poranění hlavy a nyní je udržován v umělém spánku. Jeho zdravotní stav je stabilizovaný,“ upřesnil.

Horská služba nejen kvůli dnešnímu zranění malého lyžaře upozorňuje, aby lidé byli v těchto dnech na svazích maximálně opatrní. „Sníh, který byl v uplynulých dnech mokrý, je vlivem ochlazení dnes zmrzlý a místy zledovatělý. Proto je třeba rychlost a pohyb na lyžařských tratích přizpůsobit schopnostem, sněhovým a povětrnostním poměrům,“ varoval návštěvníky jesenických sjezdovek náčelník jesenické horské služby Michal Klimeš.

Vydáno pod