Noční havárie vodovodního potrubí dočasně uzavřela silnici na Svitavy

Brno - Voda dosahující až dvoumetrové výšky stála po vodovodní havárii na silnici v ulici Hradecké v Brně. Hasiči v sobotu večer vyjeli k nahlášené havárii v městské části Řečkovice. Kvůli nehodě musely vodárny zavřít vodovodní řad a došlo i na uzavírku silnice na Svitavy. Do vodní laguny totiž postupně mizela okolní zemina. Poslední vodu se podařilo odčerpat až o půl třetí ráno.

Až do jedenácté hodiny večer voda postupně stoupala, kvůli vodovodní havárii dosahovala hladina výšky až dva metry. Ulice široká šest metrů zůstala zaplavená na stometrovém úseku. Kvůli nehodě netekla v zasažené oblasti dvě a půl hodiny voda. Na místo kromě hasičů museli vyrazit i elektrikáři, aby odpojili lampy, jejichž elektrické vedení zůstalo pod vodou.

Odstranění havárie komplikovaly také ucpané kanály, které vodu z ulice neodváděly. Voda s sebou vzala i zeminu nebo odpad. Přestože byl hlavní nájezd na Svitavy po ulici Hradecké uzavřen, bylo možné projet po objízdné trase. Doprava byla v nočních hodinách ale minimální, havárie proto nezpůsobila výraznější dopravní komplikace.

Dodávky vody se podařilo brzy obnovit s výjimkou Mánesovy ulice, kde byla ještě dopoledne přistavena cisterna s vodou. Celý den budou pracovníci vodáren postupně pracovat na odstranění posledních připomínek vodovodní havárie.