Šachy jsou eutanazie, říká sedmdesátiletý velmistr Hort

Blansko - Vlastimil Hort, jeden z nejlepších šachistů československé historie, slaví sedmdesáté narozeniny. Jak jinak než u šachového stolu, ke kterému si na exhibiční turnaj přizval své kolegy - československé velmistry.

Svou první partii sehrál v šesti letech a v jednadvaceti už byl mezinárodním velmistrem. V sedmdesátých letech dokázal svými tahy rozbíjet i dominanci sovětské školy. Snadné soupeře Vlastimil Hort nehledá ani v sedmdesáti. „Vyhýbám se turnaji seniorů, i když bych tam mohl vyhrát titul. Mám totiž rád most k mládí, i v devadesáti bych chtěl zůstal mladíkem,“ vysvětlil Hort.

Rozhovor s Vlastimilem Hortem (zdroj: ČT24)

Účastník jedenácti šachových olympiád a zároveň skvělý teoretik mohl strategie procvičit i na blanenském turnaji čtyř velmistrů pamětníků. Potkal se tak třeba s Jánem Plachetkou, reprezentačním spoluhráčem ze stříbrného Lucernu 1982. „Hortovy tahy dešifrovat, nebo ty jeho dalekosáhlé úmysly, to bylo strašně těžké. Kolikrát než to tomu soupeři došlo, tak už bylo pozdě,“ popsal Plachetka.

Rozhovor s Jánem Plachetkou (zdroj: ČT24)

K začínající osmé dekádě životní partie má Vlastimil Hort jediné přání – zůstat v tak dobré duševní kondici, aby i další jubileum mohl oslavit s černými a bílýmy figurami před sebou.

Šachový velmistr Hort slaví sedmdesátiny (zdroj: ČT24)