Minikino uvede v předpremiéře dokument o Viktoru Kolářovi

Ostrava - Jméno Viktora Koláře je vyslovováno nejčastěji ve spojení s Ostravou. Vedle ostatních klasiků české moderní fotografie, jako jsou Drtikol, Sudek, Štreit a další, zůstal jedním z posledních našich světově uznávaných tvůrců, o němž u nás doposud nevznikl žádný samostatný dokument. Režisérka Klára Řezníčková přichází se snímkem, který tento dluh vyrovnává. Dokument je unikátní i nebývalou otevřeností, se kterou Viktor Kolář, jindy uzavřený a nepřístupný, vyšel televizním tvůrcům naproti. Předpremiéra dokumentárního filmu Viktor Kolář se v ostravském Minikině uskuteční ve čtvrtek 23.1.2014 v 17:00 hodin.

Život Viktora Koláře, prožité peripetie a dramatické rodinné události zajímavě mapují a zobrazují celou druhou polovinu 20. století. Ve světě uznávaný fotograf, jehož snímky kupují
prestižní galerie, vystupuje v televizním dokumentu jako průvodce svou retrospektivní výstavou i místy, kde vznikaly záběry na všední a při tom neobyčejný život v průmyslové Ostravě. Neopomene při tom zmínit i snímky ze svého kanadského období a vzájemně je srovnává. Spolu s ním si uvědomujeme podobnost životního stylu na západě v 70. letech se současnou atmosférou u nás. Viktor Kolář pozve televizního diváka i do svého soukromí, které přibližují fotografie a staré filmy z rodinného archivu i veskrze současné rozhovory s dcerami a manželkou.

„Znát osobně umělce, kterého si můžete hluboce vážit, je velká radost. Zdrojem takové
radosti bylo pro mne právě setkání s Viktorem Kolářem a nešlo jinak, než se pokusit přenést tento pocit do filmu. Pan Kolář totiž není pouze výjimečným světově uznávaným fotografem, ale především velkým člověkem, moudrým, inspirujícím a přesto pokorným. A o takovýchto lidech by měly filmy vznikat!“, řekla režisérka Klára Řezníčková.

V dokumentu je důraz kladen na vizuální stránku, kterou podtrhují reprodukce Kolářových fotografií, ale i současné záběry různých míst spjatých s protagonistou. Přidanou hodnotou vedle Kolářova vnímání světa jsou i reflexe vývoje společnosti, které jsou s jeho tvorbou a životními postoji spojeny. Pracuje se také s fotografiemi z Kolářova soukromého archivu, které nebyly doposud nikde publikovány. Významnou součástí dokumentu je původní hudba.

Vedle scenáristky a režisérky Kláry Řezníčkové jsou pod dokumentem podepsáni Martin Novosad, dramaturg, Martin Polčák, hlavní kameraman, Jana Urbášková, vedoucí výroby a Tereza Bulisová, autorka původní hudby. Natočen byl v Tvůrčí producentské skupině Kateřiny Ondřejkové.