Na Zlaté tretře bude vedle Bolta i nejrychlejší žena světa

Praha - Na Zlatou tretru přijede letos vedle Jamajčana Usaina Bolta také nejrychlejší žena světa a nejlepší atletka minulé sezony Shelly-Ann Fraserová-Pryceová. Jamajčanka bude v Ostravě startovat poprvé a nastoupí do závodu na 200 metrů, Bolt se představí na Zlaté tretře už posedmé a poběží stovku nebo dvoustovku. Mítink se uskuteční v úterý 17. června.

Trojnásobný mistr světa z loňského šampionátu v Moskvě a světový rekordman startoval na Zlaté tretře poprvé v roce 2006 a od roku 2008 jezdil pravidelně každý rok. Předloni běžel v Ostravě stovku za 10,04, zato v roce 2009 uchvátil časem 9,77, i když s nepovoleným větrem v zádech. Loni se na poslední chvíli omluvil s tím, že se chce připravovat na MS doma na Jamajce.

„Jsem rád, že se na Zlatou tretru mohu vrátit, vždy jsem si to tam vychutnával, líbí se mi tam i kvůli divákům. Je tam rychlá dráha a když bude dobré počasí, věřím v kvalitní výkon,“ nechal se podle organizátorů slyšet Bolt.

Typické oslavy Usaina Bolta
Zdroj: ČTK/AP/David J. Phillip

Dvojnásobná olympijská vítězka z běhu na 100 metrů Fraserová-Pryceová Bolta na loňském šampionátu v Moskvě napodobila, když získala rovněž tři zlaté medaile v závodech na 100, 200 a 4x100 metrů.

Rekord Kratochvílové v ohrožení?

V Ostravě by prý mohla zaútočit na hranici 22 sekund, čímž by překonala rekord mítinku Jarmily Kratochvílové (22,07) z roku 1981. „Těším se, snad bude pěkné počasí, pak věřím, že bych divákům mohla předvést rychlý čas,“ tlumočili pořadatelé slova pětinásobné mistryně světa.

Ředitel závodu Jan Železný si takové dvě hvězdy přál mít na startu. „Shelly-Ann, to je Usain Bolt v sukních. Je absolutně famózní, výjimečná, možná trochu ve stínu svého krajana,“ řekl oštěpařský světový rekordman.

Na Zlatou tretru přijede Shelly-Ann Fraserová-Pryceová (zdroj: ČT24)

Do Ostravy přijedou v červnu také olympijský vítěz ve skoku o tyči Francouz Renaud Lavillenie, mistr světa v hodu kladivem Polák Pawel Fajdek i jeho soupeř, olympijský vítěz Krisztián Pars, dále olympijský šampion koulař Tomasz Majewski z Polska či absolutní česká špička. Jako host dorazí světový rekordman ve skoku do dálky Mike Powell.

Vydáno pod