Příbor vítal vítěze africké rallye Tomáše Tomečka

Příbor - Řidič kamionů značky Tatra Tomáš Tomeček už potřetí vyhrál Africa Eco Race, soutěž, která jde ve stopách původní Rallye Paříž-Dakar. Obhajoval titul z roku 2011 a 2012. Loni skončil druhý. Včera se vrátil domů a slavil.

O závodu Africa Eco Race se hovoří jako o nástupci jihoamerického Dakaru na černém kontinentu. Je tam menší konkurence než na „hlavním“ Dakaru, ale závodníci oceňují náročné tratě a známé prostředí.

Rodina, přátelé a fanoušci připravili vítězi africké rallye, který projel část Afriky od Maroka přes Mauritánii až po Senegal, slavnostní uvítání.

„Terény jsou tam podobně náročné, jako na někdejších Dakarech. Jen závodníků bylo méně,“ shrnul řidič Tomáš Tomeček, který kdysi začínal jako navigátor slavného Karla Lopraise.

Když v roce 2008 skončil africký Dakar, zkoušel štěstí v novém závodu v Jižní Americe, ale ten ho zrovna nenadchl. Vrátil se do Afriky. Tamní tratě se mu líbí mnohem více. „Je to offroadový vytrvalostní závod, natrénovaný nemáme ani kilometr, jedeme pět set, šest set kilometrů, osm hodin v kuse, v tom je ta síla,“ vysvětloval Tomeček.

Návrat Tomáše Tomečka do Příbora sledovala redaktorka Veronika Hudečková.

Vydáno pod