V Lednici vzniká lázeňská kolonáda

Lednice – Dlouho slibovaná kolonáda v Lednici se už staví. Stavbaři pracují na promenádě, v dílnách se už vyrábí sloupy. Promenáda s kolonádou a amfiteátrem propojí lázeňskou zónu s centrem obce i se zámeckým parkem a rybníkem. Stavba má být hotová v září a vyjde na víc než 116 milionů korun. Většinu pokryjí dotace z Evropské unie, osmi miliony přispěje Jihomoravský kraj. Ledničtí si od kolonády slibují více turistů, někteří místní jsou ale proti.

Stavba bude mít tři různé části. „Řeší se ulice, která se změní na promenádu a propojí lázně se středem obce a zámeckým parkem. V prostřední části nad lázněmi je kolonáda, která bude obsahovat i několik zajímavých staveb. Třetí etapa je propojení lázní s prostory národní přírodní rezervace lednických rybníků,“ popsal stavbu starosta Lednice Libor Kabát (nez.).

Místo lázeňské kolonády je zatím u Lednice jen staveniště. „Už jsou zabetonovány patky pro vlastní kolonádu, v dílnách se chystá montáž sloupů. Ulici Slováckou připravujeme na výkop a pokládku dlažby,“ prozradil stavbař František Chlup. „V září by měla být kolaudace, do půlky srpna tedy chceme mít hotovo,“ dodal.

Starosta Lednice Libor Kabát o kolonádě (zdroj: ČT24)

Lázeňská kolonáda má do Lednice přitáhnout turisty i mezi sezónami. Právě v zimě sem míří mnohem méně turistů než v létě. „Projekt nám má pomoci vyplnit toto období. Hledali jsme řešení, a přišli jsme na myšlenku lázní, které mají celoroční provoz. Ukazuje se, že i návštěvnost samotných lázní je poměrně velká, chceme pro hosty vytvořit vhodné lázeňské podmínky. Proto teď dobudujeme i tuto část,“ vysvětlil Kabát.

Lednice získala status přírodních léčebných lázní teprve v roce 2009. Pacientům po úrazech a operacích i lidem s problémy pohybového ústrojí tu pomáhá pramenitá jodobromová voda.

Vedení města začalo na projektu lázní pracovat už před více než deseti lety. „Chtěli jsme propojit lázně se zámkem a parkem. Lázně fungují v novém domě už šest let,“ uvedl Kabát. Právě lázeňství je pro Lednici prioritní, už v roce 2010 na jeho rozvoj získala dotaci. Na kolonádu si ale musela počkat – návrh se totiž nelíbil místním. „Čekalo se na vyřízení záležitostí spojených s povolením stavby,“ upřesnil Kabát. Záměr tak po dvouletých průtazích schválili radní až loni v srpnu.

Plán kolonády má v Lednici i kritiky

Proti kolonádě nejhlasitěji vystupovala Dagmar Rajnochová, která na sousedním pozemku provozuje zahradnictví. Právě ta se zúčastnila územního řízení a blokovala povolení stavby. Peníze měla podle ní obec investovat jinak. „Já ten projekt od samého začátku považuji za nepředstavitelné plýtvání veřejnými prostředky. Když se podíváte po Lednici, nemáme chodníky, není infrastruktura, nefungují služby. Místo toho budujeme luxusní kolonádu a nevíme, kdo to bude provozovat, kdo bude platit náklady, a hlavně k čemu by měla sloužit,“ vyjádřila se proti stavbě Rajnochová, která založila i občanské sdružení Pro Lednici.

Dagmar Rajnochová vystupuje proti kolonádě (zdroj: ČT24)

Sama už učinila několik kroků, spolupracuje například s Ekologickým právním servisem. „Podala jsem žalobu na zrušení územního rozhodnutí, v září soud rozhodl a momentálně stavba územní rozhodnutí nemá,“ uvedla Rajnochová s tím, že nečeká, že se stavba zastaví. „To už nejde, prostavěla se tam spousta veřejných prostředků. Nejvíc mi vadí, že mladá generace to všechno bude splácet,“ dodala.

Podle zastupitelů je projekt kolonády pro Lednici prioritní

Vedení obce výtky vnímalo. „Opakovaně se projednávaly, zastupitelé ale stvrdili, že tento záměr je v zájmu Lednice. Za záměrem jsou velké přípravy, není to náhodná věc, ale dlouhodobě připravovaný projekt,“ reagoval starosta Kabát.

Zatímco Rajnochové se nelíbí celá myšlenka kolonády, jiní občané se zajímají o její vzhled a architektonickou kvalitu. Petr Neugebauer dokonce před dvěma lety založil na Facebooku stránku s názvem „Chci kolonádu v Lednici – ale krásnou“. Přeje si totiž, aby v jeho obci, jejíž zámek patří na seznam UNESCO, zůstala hodnotná architektura. Sám kritizoval podobu už postavených lázní.

Vydáno pod