Profesor se vrátil z plavby po Pacifiku. Zkoumal členy posádky

Olomouc - Po čtyřicet dní se profesor olomoucké Univerzity Palackého Ivo Jirásek plavil po Tichém oceánu a zkoumal spirituální prvky lidského prožívání. Na téměř sto let staré holandské plachetnici absolvoval závěrečnou etapu cesty kolem světa dlouhou deset tisíc kilometrů.

Na plavbu z Nového Zélandu kolem mysu Horn na Falklandy vyrážel Ivo Jirásek bez jakýchkoliv předchozích zkušeností. Nebyl ale sám. Po širém moři se plavil s dalšími devětadvaceti lidmi z šesti zemí světa. Zkoumal jejich chování a schopnost adaptace v extrémních podmínkách. Nebránil se ponořit také do vlastních myšlenek.

„Když jsem tak seděl na palubě a koukal na moře, měl jsem pro sebe mnohem více času, mohl jsem promýšlet, co je v životě důležité,“ říká proděkan pro vědu a výzkum z Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci Ivo Jirásek.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Podobný výzkum předtím absolvoval jeho kolega psycholog Peter Tavel a student rekreologie Šimon Pelikán. Plavili se přes Indický oceán a sledovali emoce a vztahy mezi členy posádky.

Jirásek zkoumal, jak lidé na lodi nebezpečnou plavbu prožívali. „Přivezl jsem si jedenáct záznamů rozhovorů, devatenáct dotazníků a mentálních map. Doufám, že při analýze přijdu na to, jak to prožívali ostatní,“ říká Jirásek, který si z cesty přivezl také odhodlání, že se bude více věnovat rodině.

Plavba přes jižní Pacifik byla závěrečnou etapou výzkumu Univerzity Palackého a holandské nadace Oosterschelde.