Téma osudu člověka v postavení cizince je stále živé

Ostrava - V lednu roku 2004 poprvé oslovil televizní diváky pořad Babylon. Letos vstoupil už do druhé dekády své existence. Za deset let vysílání svedl pořad dohromady významný počet tvůrců a spolupracovníků Televizního studia Ostrava. Od první klapky dodnes je jeho autorkou, dramaturgyní, scenáristkou i jednou z řady režisérů Marta Růžičková.

„Babylon je vlastně mým dalším dítětem, které jsem nemohla mít. Jeho morální poslání dnešnímu světu, který znovu – nepoučen – směřuje k rasové nesnášenlivosti, mi nedovoluje přestat bojovat za jeho místo na obrazovkách veřejnoprávní televize,“ říká Marta Růžičková a dodává k tomu: „Snažím se se svými spolupracovníky předat divákovi i poznání toho štěstí, že jsme se narodili právě v této zemi a v této době. Dokumentární cyklus o lidech, kteří žijí jinde, než se narodili, je i připomenutím, že ačkoli život sám je v podstatě plný záludností a nespravedlnosti, štěstí s sebou nepřinesou splněné sny, ale splněné povinnosti."

Babylon - nové logo pořadu
Zdroj: ČT24

Původně Babylon zaujímal pozici publicisticko-servisního magazínu o životě menšin v České republice, v pořadu byly zařazeny i servisní informace pro národnostní a etnické menšiny žijící u nás. Postupem let se však ukázalo, že takovýto formát v dnešní realitě informačních technologií ztrácí svou funkci, a tak s přihlédnutím k tomu, že už od začátku byl předurčen většinovému divákovi, stal se místem, kde se setkávaly a setkávají osudy cizinců žijících u nás s osudy našich rodáků, kteří se prosadili v zahraničí. Společným jmenovatelem těchto příběhů je pak otázka – kde žiju a proč?

Babylon
Zdroj: ČT24/ČT Ostrava

„Téma osudu člověka v postavení cizince je v naší současnosti stále živé. A i díky Babylonu má televizní divák možnost si uvědomit, že za určitých okolností se každý z nás může stát cizincem, který je postaven do situace, v níž musí obhájit svou existenci i nároky, na něž má přirozené právo. Ruku v ruce s tím jde také vědomí schopností řady našich lidí, kteří - často ve složitých podmínkách a v zemích, kde bychom to nečekali - šíří dobré jméno svoje i své rodné země,“ říká Marta Růžičková.

Pořad zastupoval českou televizní tvorbu ve svém žánru na několika domácích i mezinárodních fórech. V roce 2007 mu byla udělena 1. cena v novinářské soutěži Příběh uprchlíka, kterou vyhlašuje Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky v Praze. O rok později obdržel Čestné uznání na mezinárodní soutěži Visegrádská pečeť. V roce 2009 na mezinárodním festivalu dokumentárních filmů, televizních a rozhlasových pořadů národnostních menšin Můj druhý domov získal (společně s pořadem Kosmopolis) Zvláštní ocenění České televizi za dlouhodobý přínos k problematice národnostních menšin. Na tomtéž festivalu získal ještě také Cenu Občanského sdružení Hadasa Tábor.

Babylon, dokumentární sérii o lidech, kteří se musí ve svém životě potýkat s nálepkou cizince a přes to, nebo právě proto, znamenají přínos pro svou novou domovinu, mohou diváci České televize sledovat každou sobotu odpoledne na ČT2

www.ceskatelevize.cz/babylon