Juraj Bartusz vystavuje Na východ od ráje

Bruntál - Nechci krást cizí myšlenky a nechci se opakovat, říká Juraj Bartusz, jeden z nejzajímavějších slovenských umělců současnosti. V loňském roce oslavil osmdesáté narozeniny, stále však vyučuje a pracuje každý den. Jeho výstavu nyní společně s prací o dvě generace mladšího Mariána Straky připravila galerie v bruntálském zámku.

Bartusz v Bruntále představil malou retrospektivou své tvorby, která nese název Na východ od ráje. Skládá se z obrazů, plastik a instalací. Vystudoval sochařství na pražské Akademii umění v Praze a již v té době experimentoval s výtvarnou technikou. „Je to umělec, který se nechce opakovat. Něco vymyslí, ale nezůstane u toho tak jako ostatní umělci, kteří by to rozmělňovali, ale snaží se vymyslet zase další postupy,“ říká fotograf a kurátor Jindřich Štreit.

Žádný další blázen na světě

Juraj Bartusz už od šedesátých let ohledává čas, prostor, pohyb, svobodu a nahodilost. V sedmdesátých letech byl jedním z prvních Slováků, kteří začali k tvorbě systematicky využívat počítač. Vystavuje sochy z hliníku, do kterých lze vstoupit, nebo plastiky, které vznikly hozením cihly do mokré sádry. „Nedělá to nikdo jiný, žádný další blázen na světě,“ směje se Bartusz. Během své kariéry připravil desítky vlastních a společných výstav doma i v zahraničí.

Výstava Na východ od ráje (zdroj: ČT24)

Výstavu doplňuje tvorba dalšího předního slovenského umělce Mariána Straky. Sedmatřicetiletý výtvarník vystudoval pod vedením Bartusze fakultu umění na Technické univerzitě v Košicích a se svým učitelem stále spolupracuje v Ateliéru svobodné kreativity 3D.

Kořeny rostou vzhůru

Dominantním tématem i materiálem jeho děl je dřevo. V roce 2003 zaujal mohutným sousoším z obrácených stromů. „Kořeny rostou vzhůru, je to velice symbolický obraz současnosti, obráceného světa,“ říká k tomu kurátor Štreit. Tehdejší instalaci zachycují pouze fotky, se stromy však Straka pracuje dál. Z letokruhů a kůry dělá třeba ručně tištěné grafiky.

Výstava Na východ od ráje byla otevřena devátého ledna, kdy na vernisáži vystoupila japonská sopranistka Nao Gitano, která studovala v Bratislavě. Expozice pod záštitou Klubu Galerie v Kapli a Muzea v Bruntále ve výstavní síni Zámku Bruntál trvá do 23. února 2014.

Podívejte se na stránky galerie.