Lihový zátah: Policie zadržela jednatele Likérky Drak i Březinovu manželku

Olomouc - Po zásahu na několika místech Moravy kvůli nezdaněnému lihu skončilo v rukou policie deset lidí, mezi nimi i jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga nebo Stanislava Březinová, manželka zlínského podnikatele a údajné hlavy lihové mafie Radka Březiny. Březina sám už je obviněn v jiné kauze a čeká ho soud. Reportér České televize Dalibor Bártek se domnívá, že by zásah mohl souviset i s Březinovou snahou korumpovat policisty, státní zástupce a svědky. Bártek kauzu dlouhodobě sleduje - reportáž o tom, jak Březina dirigoval z vazby uplácení, si můžete pustit zde.

Rozsáhlá akce s názvem Cela souvisí s loňským odhalením zhruba milionu litrů nezdaněného lihu. Vrchní státní zastupitelství zásah potvrdilo pouze s tím, že policisté zasahují převážně na Moravě. „Víc v tuto chvíli říkat nebudeme, je to příliš čerstvé,“ řekl státní zástupce Petr Šereda. Bližší podrobnosti k případu chtějí policisté a žalobci zveřejnit v pátek. Policie zadržela přes deset lidí, Česká televize zjistila, že je mezi nimi jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga a manželka Radka Březiny Stanislava Březinová. Jejich dům podle dostupných informací policie také prohledala.

Březinův právní zástupce Jiří Novák upozornil, že policisté přišli i do jeho kanceláře. „Na počátku jevili zájem o obsah klientského spisu. Po důrazném vysvětlení, že takový požadavek je nezákonný, od něj upustili. Poté žádali o kopii soudního spisu, kterou máme uloženu na několika CD. Vzhledem k tomu, že nejde o klientský, ale o soudní materiál, který si mohli opatřit i v soudní kanceláři, byla jim kopie vyrobena, neboť v tom nic nezákonného nespatřujeme. Tím návštěva skončila,“ popsal Novák.

Obrovské množství nezdaněného lihu odkrývali policisté v loňském a předloňském roce na řadě míst republiky v souvislosti s metylalkoholovou aférou. Dnešní zásah souvisí se zadržením zhruba milionu litrů nezdaněného alkoholu, který policisté objevili loni v květnu v nádržích zabetonovaných pod zemí v Ostravě, Hrobicích na Zlínsku a v Háji u Duchcova na Teplicku. Daňový únik spočítali zhruba na 300 milionů korun.

Lihové zásoby kriminalisté našli například v areálu bývalé ostravské Likérky Daněk, všechny objekty ale byly využívány firmou Morávia-Chem. V Háji policisté objevili šest nádrží, v nichž bylo přes 300 000 litrů lihu, v Hrobicích dvě nádrže s 200 000 litry tekutiny a v Ostravě pak půl milionu litrů nezdaněného lihu v osmi cisternách. Společnost Morávia-Chem z Hrobic ale tehdy odmítla, že by jí líh patřil. Prý o podzemních skladech nevěděla. 

Radek Březina, údajně hlava nelegálních obchodů s lihem, stane zřejmě již tento měsíc před soudem. Spolu se svým bratrem Tomášem a dalším mužem jsou obžalováni za více než půlmiliardový daňový únik při prodeji lihu. Hrozí jim až deset let vězení, oba bratři čekají na soud ve vazbě. Podle kriminalistů trojice zkrátila stát na spotřební dani o 450 milionů korun a o dalších 90 milionů na DPH. Policie Březinu dopadla na podzim 2012 poté, co se několik hodin před nimi skrýval v pilinách u kotle v hotelu Lázně Kostelec.