Meteorologové varují před náledím, silničáři jsou připraveni

Ostrava - Po delší době, kdy byly většinou suché silnice a žádný sníh, vydali meteorologové varování před náledím. Od dnešního večera do čtvrtečního odpoledne hrozí po celé České republice. Opatrní by měli být řidiči i chodci.

„Zejména při zmenšené oblačnosti se bude ve středu večer a v noci na čtvrtek při poklesu teploty vzduchu pod bod mrazu tvořit na vlhkém a mokrém povrchu náledí,“ zní přesně výstraha meteorologů. Podle jejich předpovědi může v noci klesnout teplota až na pět stupňů pod nulou, přes den zase vystoupit až na pět nad bod mrazu.

Silničáři Moravskoslezského kraje jsou v pohotovosti, jsou připraveni solit, posypového materiálu mají plné sklady. „Máme informace z Českého hydrometeorologického ústavu i z našich meteostanic. V případě, že dojde ke zhoršení počasí, jsme připraveni k zásahu,“ potvrdil šéf opavských silničářů Petr Kudela.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

Pohotovost však mají povinnost držet v době od 1. listopadu do 31. března za každého počasí, a to i když uprostřed zimy kvetou stromy a keře. Letošní zima je extrémně mírná a výjezdů je méně než obvykle. Místo odklízení sněhu, sypání a solení mají čas i na takové činnosti jako je ořezávání stromů nebo hloubení příkopů. Vedení Správy silnic moravskoslezského kraje potvrdilo, že náklady na zimní údržbu jsou letos podstatně nižší, než loni. „Pokud se nějaké peníze v zimě ušetří, zůstanou na letní údržbu,“ řekl technicko-provozní náměstek krajské správy silnic Milan Novák.

Vydáno pod