Prostějovští basketbalisté porazili Ostravu, dva zápasy byly odloženy

Praha - Jen třemi zápasy pokračovala ve stínu tragické smrti tří hráčů Jindřichova Hradce při autonehodě basketbalová liga mužů. Prostějov porazil Ostravu 83:71 a upevnil si druhé místo v tabulce. Nezaváhala ani třetí Opava, která poprvé v sezoně zvítězila nad Pardubicemi 94:86. Utkání Jindřichova Hradce s Kolínem a duel USK Praha - Svitavy byly kvůli nešťastné události odloženy.

Zápasy na všech palubovkách začaly minutou ticha. V Prostějově začal soupeř lépe a především Joseph Willman, který dal celkem 32 bodů, byl k neuhlídání. Hosté drželi s favority vyrovnaný stav tři čtvrtiny, v poslední ale dali jen 11 bodů.

„Dlouhé minuty nám dělal obrovské problémy Willman, který nebyl k zastavení. Navíc jsme dlouho měli chaos v obraně, byli docela nervózní a z toho pramenily i některé ztráty míče,“ zhodnotil trenér Prostějova Zbyněk Choleva, podle něhož jeho svěřencům pomohlo i to, že soupeři došly v závěru síly.

„Výhru bereme, ale výsledek dnes není ve srovnání s tragédií jindřichohradeckých basketbalistů vůbec důležitý,“ dodal. Opavané nastoupili bez zraněných Djukanoviče a Klečky, Pardubicím naopak chyběli Muiread s Bohačíkem. V první půli dělal domácím starosti především Čarnecký, který dal za poločas pět trojek ze šesti pokusů.

Vyrovnaný boj pokračoval i po přestávce, v závěru ale domácí odskočili na desetibodový rozdíl a náskok už udrželi. „V útoku jsme hráli dobře, ale v obraně stále chybujeme. Rozhodla první pětiminutovka ve čtvrté čtvrtině. Byl to pohledný zápas, ale nás stál spoustu sil,“ konstatoval opavský kouč Petr Čudek. Ve zbývajícím odehraném zápase 25. kola porazilo předposlední Brno Ústí nad Labem 84:68.

Vydáno pod