Kunčar nebo Lukáš? Senátora volí jen minimum voličů

Zlínský kraj - Dvě hodiny po poledni se otevřely volební místnosti v rámci 80. volebního obvodu. Z prvního kola doplňovacích senátních voleb, které se konalo před týdnem, postoupili dva favorité - lidovec Patrik Kunčar a občanský demokrat Libor Lukáš. Dosavadní senátor z tohoto obvodu, Tomio Okamura (Úsvit), zvítězil totiž v podzimních volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Jeho senátorský mandát tak zanikl, a Zlíňané nyní musí vybrat jeho nástupce. K urnám ale první den druhého kola došlo jen minimum oprávněných voličů.

Druhé kolo voleb se ve volebním obvodu číslo 80 koná v pátek od 14:00 do 22:00. Pokračovat bude ještě v sobotu, kdy se volební místnosti otevřou už v osm hodin ráno. Poslední hlasovací lístek budou moct zájemci vhodit do urny v sobotu ve 14:00.

Doplňovací senátní volby se potýkají s mizivou voličskou účastí. V prvním kole přišlo jen 23,33 procenta oprávněných voličů, ve druhém kole očekávají kandidáti ještě nižší účast. Ve večerních hodinách byla průměrná účast nad šest procent.

„Otrokovice jsou největším městem v tomto volebním obvodu. Celkem je tu 15 094 voličů, což je o pět voličů méně, než v prvním kole. Tento úbytek může být způsoben odstěhováním nebo úmrtím,“ vypočítala zapisovatelka otrokovické volební komise Lenka Vaculová.

Kdo se stane budoucím senátorem?

Patrik Kunčar (KDU-ČSL) - Lidoveckého kandidáta podporuje i Strana Zelených nebo hnutí Ano. Geodet z Uherského Hradiště vstoupil do komunální politiky v roce 2006. Čtyři roky působil jako zastupitel Uherského Brodu, kde od listopadu 2010 nastoupil coby starosta. Kunčar pracuje také pro Svaz měst a obcí ČR nebo jako předseda Sdružení měst a obcí Uherskobrodska. V prvním kole získal 23,36 procenta hlasů, konkrétně mu lidé odevzdali 5 363 hlasovacích lístků. Má tak náskok téměř sedm procent před svým vyzyvatelem.

Libor Lukáš (ODS) - Bývalý hejtman a současný krajský zastupitel Libor Lukáš je původní profesí stavební technik. Do krajského zastupitelstva se dostal poprvé v roce 2000. Mezi lety 2004 a 2008 působil coby hejtman Zlínského kraje. Do druhého kola pokračoval s 16,52 procenty hlasů. Do urny vhodilo jeho jméno 3 792 voličů. Sociální demokratku Milenu Kovaříkovou, která nakonec skončila třetí, porazil pouze o 0,27 procenta - tedy necelou stovku hlasů.

Voliči vybírají už jen mezi dvěma kandidáty, zatímco prioritou Patrika Kunčara (KDU-ČSL) je lázeňství, Libor Lukáš (ODS) plánuje především investice. Oba v posledních dnech hledali podporu v rámci kontaktní kampaně v ulicích východomoravských měst a obcí. V 80. volebním obvodě je téměř sto tisíc oprávněných voličů.

Zlínské doplňovací volby stojí odhadem čtyři miliony korun.

Oba kandidáti získali i podporu těch, kteří v prvním kole neuspěli: za vítěze prvního kola, Patrika Kunčara, se postavila například Strana zelených, hnutí Ano nebo bývalá senátorka Jana Juřenčáková, jež letos kandidovala za hnutí Nezávislí. Libora Lukáše podporuje neúspěšný kandidát Strany svobodných občanů Jiří Remeš.

Kdo dnes může volit?

Volební obvod číslo 80 má sídlo ve Zlíně. Spadá sem jižní část okresu Zlín, ohraničená na severu obcemi Tlumačov, Otrokovice, Tečovice, Oldřichovice, Karlovice, Lhota, Bohuslavice u Zlína, Březnice, Březůvky, Provodov, Horní Lhota, Slopné, Loučka, Haluzice, Vlachovice, Brumov-Bylnice, severní část okresu Uherské Hradiště a na jihu obce Lopeník, Bánov, Uherský Brod, Drslavice, Hradčovice, Nedachlebice, Bílovice, Topolná, Babice, Sušice, Traplice a Jankovice.

Okamura se stal poslancem. Voliči proto musí k urnám znovu

Východomoravským senátorem byl do října loňského roku Tomio Okamura (Úsvit), který ale odešel na post poslance. Na jeho místo proto musí voliči vybrat nástupce, který ale bude zvolen jen na zbytek Okamurova mandátu, tedy do podzimu 2018.

Poslední senátor Tomio Okamura

V říjnu 2012 Tomio Okamura kandidoval jako nezávislý kandidát. V prvním kole volby získal 11 772 hlasů (30,27 %) a z první pozice postoupil do kola druhého, ve kterém získal 17 401 hlasů (66,23 %) a porazil kandidáta ČSSD Stanislava Mišáka. Na postu senátora podepsal v únoru 2013 návrh části senátorů na obžalování prezidenta Václava Klause z velezrady za jím vyhlášenou amnestii. Hlasoval také pro zrušení sKaret a podpořil zrušení doživotní imunity veřejných činitelů. Ve funkci senátora působil jen rok a šest dní, pak jeho mandát zanikl, když se stal poslancem. Neúspěšně kandidoval i na post prezidenta republiky.

Prvním senátorem tohoto obvodu byl v letech 1996 až 2006 nynější krajský předseda lidovců Jiří Stodůlka. Ve volbách v roce 2006 ho ale porazila Jana Juřenčáková. Předloni se senátorem stal Tomio Okamura.

Letošní rok 2014 bude „supervolební“. Kromě doplňovacích senátních voleb na Zlínsku čekají voliče ještě troje další volby. Na jaře to budou volby do Evropského parlamentu – v nich si Češi zvolí celkem 21 europoslanců. Na podzim se budou konat volby komunální a také řádné volby do jedné třetiny Senátu. Jejich termíny může prezident sloučit dohromady, určitě se ale budou konat v říjnu.