Mařák a Mařákovci ze soukromých sbírek. Unikátní výstava v Ostravě

Ostrava - Ostravské výtvarné centru Chagall otevřelo unikátní výstavu Mařák a Mařákovci ze soukromých sbírek. Téměř sto obrazů jednoho z nejvýznamnějších českých krajinářů Julia Mařáka a jeho slavných žáků pochází výhradně od soukromníků. Třetina obrazů patří ostravskému průmyslníkovi Janu Světlíkovi.

Některá díla uznávané skupiny krajinářů 19. a 20. století, do které patří také Antonín Slavíček nebo Antonín Hudeček, jsou vystavená vůbec poprvé. A nejde o nějaké zbytky nebo podřadný materiál. Naopak. „V těchto soukromých sbírkách jsou díla, která jsou stejně významná, mnohdy i významnější, než ve státních galeriích. V mnoha případech nebyla vystavena na veřejnosti,“ řekl šéf galerie Petr Pavliňák.

Mařák byl úspěšný malíř, ale snad ještě větší význam měl jako pedagog. Když nastoupil v roce 1879 na Akademii výtvarných umění v Praze, založil slavnou krajinářskou školu. Uměl rozpoznávat talenty a rozvíjet je. Žáky bral také malovat ven, do plenéru. V té době to nebylo moc zvykem, jeho kolegové pracovali většinou v ateliéru.

„Mařák a jeho žáci jezdili za Prahu do okolí Okoře, kde malovali náladu. Vznikly první impresionistické obrazy v českém prostředí,“ vysvětloval Pavliňák.

Sběratel Jan Světlík dodal, že Mařák a jeho žáci dali základ modernímu českému umění. „Díky nim si českého výtvarného umění 19. a 20. století všimli i v cizině. Navíc je to klíčová skupina i pro Jurečkovu sbírku a Ostravu,“ uvedl ředitel Vítkovice Machinery Group Světlík. V jeho vzácné sbírce jsou mimo jiné obrazy Stanislava Lolka, který maloval také ve Vítkovicích, kde má Světlík továrnu. První obraz Mařákovce, který koupil, byl právě Lolkův.

Na výstavě v centru Chagall jsou vedle Mařáka, Slavíčka, Hudečka a Lolka díla Františka Kavána, Josefa Ullmana, Jaroslava Panušky a dalších. „Z Panušky zde máme období, kdy se věnoval pohádkovým motivům, maloval duchy, vodníky,“ podotkl Pavliňák.

Výstava Mařákovců ze soukromých sbírek potrvá v Galerii Chagal v Ostravě-Přívoze do 5. března.