Pět let po smrti mladé matky z Kravař se schyluje k dalšímu soudu

Ostrava - Neobvyklý případ smrti mladé ženy v šestinedělí z Kravař na Opavsku není ani po pěti letech uzavřený. Lékaře a lékařku, kteří jsou podezřelí, že z nedbalosti zavinili ženinu smrt, okresní soud sice opakovaně osvobodil, na jaře je ale čeká další kolo na lavici obžalovaných. Krajský soud v Ostravě nesouhlasí s posledním osvobozovacím verdiktem, který vychází především ze znaleckých posudků. Znalci tvrdí, že smrt ženy po porodu způsobil výjimečně se vyskytující streptokok. Lékaři podle nich nemohli nic dělat. Pochybnosti ale zůstávají.

Devětadvacetiletá Petra Hladká zemřela v říjnu 2008 na otravu krve po zánětu dělohy. Bylo to jedenáctý den po bezproblémovém porodu. Pětiletý Tobias si na mámu nemůže pamatovat, jeho táta však chce i po letech vědět, jestli za smrt jeho ženy skutečně může vzácný kmen streptokoka, anebo udělali chybu lékaři na pohotovosti.

Reportáž Ivy Piskalové (zdroj: ČT24)

„Byli jsme tam s manželkou po porodu dva dny po sobě. Nechápu, že si ji tam nenechali. Nasadili jí jen paralen a poslali ji domů. Přitom měla šílené teploty a velké bolesti. Nemohla ani chodit,“ vzpomíná Petr Hladký.

Ostravský krajský soud řešil smrt Petry Hladké naposledy loni v listopadu. I potřetí nesouhlasil s osvobozujícím verdiktem opavského okresního soudu a vrátil kauzu k novému projednání. Tentokrát ji ale bude řešit jiný soudce. „Jedná se o zcela výjimečný případ, kdy krajský soud využil své možnosti a nařídil, aby se jím zabýval jiný samosoudce,“ potvrdila mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Böhmová. Spis, který má přes šest set stran, teď studuje soudkyně Alice Vrakelová.

Místopředseda opavského soudu Jaroslav Khul odhaduje, že nové hlavní líčení by mohlo začít někdy v květnu. Petr Hladký se k soudu vůbec netěší. „Nemám nejmenší chuť ty lékaře znovu vidět,“ řekl České televizi Hladký. Nežádá žádné odškodnění, zajímá ho pravda a platný verdikt soudu.