Novým senátorem bude lidovecký starosta Patrik Kunčar

Zlín - Lidovec Patrik Kunčar se stal vítězem druhého kola doplňovacích senátních voleb v 80. volebním obvodu. Stane se tak nástupcem Tomia Okamury (Úsvit), který přijetím poslaneckého mandátu přišel o křeslo senátora. Doplňovací volby provázela mizivá volební účast, zatímco v prvním kole dorazilo k urnám 23,33 procenta voličů, v kole druhém to bylo jen 16,36 procenta.

Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL) se ziskem 63,17 procenta hlasů porazil svého konkurenta exhejtmana Libora Lukáše (ODS), jenž od voličů obdržel jen 36,83 procenta hlasů. Z dvojice kandidátů vybírali lidé na Zlínsku a v části Uherskohradišťska. Celkem v obvodu žije téměř sto tisíc potenciálních voličů, k urnám jich v pátek a sobotu přišlo jen 16 189.

Zatímco poražený Libor Lukáš sledoval druhé kolo voleb z olomouckého kongresu občanských demokratů, vítěz Patrik Kunčar slavil ve své kanceláři v Uherském Brodě, kde získal značnou voličskou podporu. K vítězství mu Libor Lukáš telefonicky gratuloval.

Jak dopadlo 2. kolo?

  1. Patrik Kunčar (KDU-ČSL) - 63,17 procenta hlasů (celkem 10 161 hlasovacích lístků)
  2. Libor Lukáš (ODS) - 36,83 procenta hlasů (celkem 5 925 hlasovacích lístků)

Zdroj: Volby.cz

Řádný termín senátních voleb se v 80. obvodu konal před rokem a půl, což se projevilo na nízké volební účasti v dopňovacích volbách. Například v Otrokovicích nepřišlo ani deset procent voličů, do druhého kola totiž nepostoupil žádný z favoritů tohoto volebního okrsku.

Voliči v druhém kole vybírali pouze z dvojice kandidátů, poslední hlas jim zájemci mohli vhodit dnes ve 14:00, kdy se místnosti uzavřely. Vítězství lidoveckého starosty není v daném regionu nečekané, Zlínský kraj má totiž nejvíce věřících v republice.

Rozhovor s Patrikem Kunčarem (zdroj: ČT24)

Kdo je Patrik Kunčar?

Patrik Kunčar (KDU-ČSL) - Rodák z Uherského Hradiště vstoupil do komunální politiky v roce 2006. Čtyři roky působil jako zastupitel Uherského Brodu, kde od listopadu 2010 nastoupil coby starosta. Kunčar pracuje také pro Svaz měst a obcí ČR nebo jako předseda Sdružení měst a obcí Uherskobrodska. V prvním kole získal 23,36 procenta hlasů, konkrétně mu lidé odevzdali 5 363 hlasovacích lístků. Měl tak náskok téměř sedm procent před svým vyzyvatelem.

V druhém kole získal 63,17 procenta hlasů, a porazil tak bývalého hejtmana a současného krajského zastupitele Libora Lukáše (ODS). Starosta Kunčar uvedl, že až do podzimních komunálních voleb by rád zůstal i v čele Uherského Brodu. Podle svého vyjádření se ale vzdá platu.

Patrik Kunčar vystudoval obor andragogika na Univerzitě Jana Amose Komenského v Praze. Studium na zlínské technologické fakultě brněnského VUT nedokončil. Před dvěma lety neúspěšně kandidoval ve volbách do krajského zastupitelstva, loni byl na 18. místě lidovecké kandidátky v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Je ženatý a má tři syny.

Nástupce Tomia Okamury bude ve funkci jen na zbytek jeho mandátu, tedy do podzimu 2018. Doplňovací volby přitom stály asi čtyři miliony korun. Dosavadní senátor Okamura odstoupil ze svého postu, když uspěl v podzimních volbách do poslanecké sněmovny.

Prvním senátorem v obvodě číslo 80 byl v letech 1996 až 2006 nynější krajský předseda lidovců Jiří Stodůlka. Ve volbách v roce 2006 ho ale porazila Jana Juřenčáková. Předloni se
senátorem stal Tomio Okamura. Dnešní vítěz je tak čtvrtým senátorem tohoto obvodu.

Většinu v Senátu drží sociální demokracie, s příchodem Patrika Kunčara získají lidovci šest křesel. Uherskobrodský starosta pomůže zvýšit počet členů Klubu pro obnovu demokracie - KDU-ČSL a nezávislí na devět. Členem této skupiny byl i Tomio Okamura.

Patrik Kunčar (KDU-ČSL)
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Patrik Kunčar získal i podporu neúspěšných kandidátů z prvního kola - například Strany zelených, hnutí Ano nebo bývalé senátorky Jany Juřenčákové, jež letos kandidovala za
hnutí Nezávislí.

Letos se Zlíňané vydají k volbám ještě několikrát. Na jaře čekají celou republiky volby do Evropského parlamentu, kam poputuje jednadvacet našich europoslanců. K urnám se lidé vypraví ještě dvakrát - kvůli komununálním volbám a řádnému termínu senátních voleb. Ty je možné sloučit dohromady do jednoho termínu, určitě by se ale konaly v podzimních měsících.

Poslední senátor Tomio Okamura

V říjnu 2012 Tomio Okamura kandidoval jako nezávislý kandidát. V prvním kole volby získal 11 772 hlasů (30,27 %) a z první pozice postoupil do kola druhého, ve kterém získal 17 401 hlasů (66,23 %) a porazil kandidáta ČSSD Stanislava Mišáka. Na postu senátora podepsal v únoru 2013 návrh části senátorů na obžalování prezidenta Václava Klause z velezrady za jím vyhlášenou amnestii. Hlasoval také pro zrušení sKaret a podpořil zrušení doživotní imunity veřejných činitelů.

Ve funkci senátora působil jen rok a šest dní, pak jeho mandát zanikl, když se stal poslancem. Neúspěšně kandidoval i na post prezidenta republiky.

Vydáno pod