Lídrem socialistů do evropských voleb bude sociolog Jan Keller

Praha - Kandidátku sociálních demokratů pro květnové volby do Evropského parlamentu povede sociolog a publicista Jan Keller, který je známý svými levicovými názory a kritikou neoliberalismu. Doporučoval ho předseda strany a budoucí premiér Bohuslav Sobotka, vedení ČSSD se už na Kellerovi shodlo.

„Pokládám ho za zajímavou osobnost, mohl by nás velmi dobře reprezentovat,“ uvedl Sobotka. Míní, že během volební kampaně by Keller mohl otevřít zajímavou debatu na téma, jakou Evropu chceme a jaké národní zájmy bychom měli prosazovat.

Dříve se spekulovalo o tom, že by lídrem ČSSD do Evropského parlamentu mohla být první místopředsedkyně Alena Gajdůšková nebo senátor Jiří Dienstbier. Dienstbier ale pravděpodobně zasedne v Sobotkově vládě jako ministr pro lidská práva, Gajdůšková neměla ve straně dostatečnou podporu.

Jan Keller

Osmapadesátiletý Keller pochází z Frýdku-Místku, kde dodnes žije. Vystudoval sociologii a historii na Filozofické fakultě Masarykovy univerzitě v Brně. V současné době je profesorem na Fakultě sociálních studií Ostravské Univerzity. Jak sám tvrdí, k jeho největším zážitkům patří studijní pobyty v Bordeaux, v Aix-en-Provence, na pařížské Sorbonně a na dívčí škole v Havířově. Mimo pedagogickou činnost se zaměřuje na problematiku trvale udržitelného rozvoje a oblast souvislostí ekologie a sociologie, kterou využívá k vysvětlení původu a dopadů problémů dneška. Na ekologická a sociologická témata napsal mnoho knih a článků, publikuje mimo jiné v deníku Právo.

Loni v říjnu dostal Jan Keller od prezidenta Miloše Zemana medaili Za zásluhy v oblasti vědy. Před rokem 1989 byl členem Komunistické strany Československa.

Vydáno pod