Modelářka staví plachetnici z 18. století i s posádkou

Havířov – Modelářka z Horní Suché Doris Obručová je učitelka a k tomu mimořádně zdatná modelářka. Desítky let staví lodě a auta. Loni její model vyhrál světovou soutěž modelářů, teď staví z papíru opět něco mimořádného - plachetnici z 18. století. Postupuje velmi pečlivě a výsledek by měl být unikátní.

Doris Obručová, která učí na soukromém učilišti v Havířově přírodní vědy a tělocvik, doma aktuálně pracuje na modelu královské Royal Caroline, plachetnici, kterou nechal v 18. století postavit král Jiří II. Staví loď i posádku. Vychází z pracně sehnaných starých plánů a nákresů, z historických obrazů, radí se s jinými modeláři, s lodním kapitánem, inspiraci čerpá také u vlastní rodiny.

„Kapitána na lodi jsem udělala podle svého manžela, první důstojník je podle skutečného kapitána. Jsem tam i já – stojím s pejskem na středolodi. Vedle je král Jiří s královou,“ vysvětluje mladá modelářka.

Dva a půl roku práce

Doris Obručová odhaduje, že práce na modelu o délce sto dvacet centimetrů jí zabere asi dva a půl roku, zhruba sedm tisíc hodin. „Od dětství mám ráda moře, plachetnice mne vždy fascinovaly. Je zvláštní, že jsou tak krásné, přitom sloužily i jako zbraň k zabíjení,“ říká modelářka.

Až model Royal Caroline dokončí, chce ho ukázat na světové soutěži modelářů.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)