Stavba Bezručovy chaty na Lysé hoře jde proti očekávání rychleji

Lysá hora – Stavba Bezručovy chaty na Lysé hoře v Beskydech jde rychleji, než investor Klub českých turistů (KČT) předpokládal.  „Otevřít ji chceme příští rok 5. června, kdy uplyne 80 let od otevření původní Bezručovy chaty. Nová bude její věrnou funkcionalistickou replikou,“ řekl čestný předseda klubu Jan Havelka.

Loni do stavby investoval přes osm milionů korun, letos by to mělo být osm až deset. „Je to věc cti, abychom to do tohoto termínu zvládli a také bychom ji otevřeli před hlavní sezonou. Nepočítali jsme, že budeme mít osazená všechna okna. Také už jsme stihli udělat tři čtvrtiny příček, s těmi jsme taky počítali až letos," uvedl Havelka.

Okna se podařilo osadit díky vyhlášené sbírce, kdy si mohli zájemci „koupit“ svoje okno, na němž bude napsáno jejich jméno či název organizace. Takto se jich podařilo získat polovinu. Podobnou sbírku nyní KČT vymýšlí na vybavení sociálního zařízení a pokojů. „V alpských chatách je to naprosto běžné," podotkl Havelka.  

Beskydy z Lysé hory
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Akcí, během kterých mohli lidé i organizace na obnovu chaty přispět, uspořádal KČT doposud několik. Překvapivá byla nejen výše vybrané částky. „I počet lidí, který se zapojil, je obrovský. Nezůstala v okolí snad jediná obec, která by nám nepřispěla, a ozývají se, ať si podáme žádost znovu," řekl Havelka.

Loni se tak podařilo dokončit stoprocentně hrubou stavbu a vyšší část budovy má i dřevěné obklady a oplechování. Nižší část, kde bude kuchyně, se bude letos obkládat kamením. Některé je původní z chaty, která vyhořela v roce 1978, zbytek bude z vytěženého kamene, když se hloubila stavební jáma.

Lysá hora
Zdroj: Facebook/Petr Janečka

Nyní už stavbaře neomezují žádné zákazy, do 15. července se nesměly dělat hlučné stavby. „To už máme za sebou. Činnosti v interiéru omezuje pouze dostupnost vrcholu, silnice se totiž neudržuje. Vedoucí stavby Jirka Stejskalík se tam po Vánocích autem s náhonem na všechna čtyři kola dostal," poznamenal Havelka.

Při stavbě vzniklo také dilema, kdy zbourat populární bufet Šantán, který je dlouhá léta symbolem Lysé hory. „Není však zbytí, musíme to udělat letos, nejpozději na začátku příštího roku. Ale chceme, aby takzvaní lysaři, tedy ti, kteří chodí nahoru pravidelně, našli v restauraci podobné prostředí jako v Šantánu," podotkl Havelka.

Stavba Bezručovy chaty na Lysé hoře jde proti očekávání rychleji
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Chata bude mít k dispozici zhruba 15 lůžek, KČT počítá především s návštěvou turistů, kteří přes Lysou horu jen prochází, plánují zde také centrum ekologické výchovy. „Za víkend sem přijde zhruba 2000 lidí, ale poptávka po týdenním ubytování tady podle nás není," míní Havelka.

V blízkosti Bezručovy chaty se staví ještě chata Maraton od soukromého investora, která nabídne větší ubytovací kapacitu. Tato chata už by se měla otevřít turistům v druhé polovině letošního roku.